ارتباط بین کاهش وزن و ریزش مو

ارتباط بین کاهش وزن و ریزش مو

علاوه بر کاهش وزن و گرفتن انواع رژیم های غذایی، تغییرات هورمونی، استرس، مصرف داروها و … نیز میتواند بر ریزش مو تاثیر داشته باشد.

آکادمی متخصصان پوست آمریکا در گزارشی دلایل احتمالی ریزش مو را اعلام کرد. اما قبل از آن تاکید کرد که فرق است بین ریختن مو و ریزش مو . ریختن چند عدد مو در روز نرمال است زیرا روزانه هر فرد بین ۵۰ تا ۱۰۰ عدد مو از دست می ریزد. ریزش مو به زمانی اطلاق میشودکه موها به طرز غیر طبیعی نازک شوند و یا قسمتی از پوست سر بی مو شوند.

اگر به ریزش مو دچار شوید چه باید کرد؟ بسته به جنس موها و علت ریزش مو، روش های درمانی آن میتواند متفاوت باشد. با مقاله فیتگردی همراه باشید.

انواع ریزش مو

ابتدا بیایید راجع به انواع ریزش مو صحبت کنیم. چندین نوع ریزش مو وجود دارد ولی ما دو گونه رایج ریزش مو را در این جا شرح خواهیم داد.

ریزش موی اندروژنیک (Androgenetic alopecia)

علت عمده ریزش موی اندروژنیک ارثی است. اما هورمون خاصی نیز در ریزش موها به آن کمک می کند. نیمی از زنان و مردان به آن دچار هستند. افراد مبتلا به آن در فولیکول های موی خود سطح هورمون های بالاتری به نام آندروژن دارند. این آندروژن ها نه تنها رشد موها را کُند می کنند بلکه رشته های مو را نازک و شکننده می کنند. طوریکه پس از ریزش، موی جدیدی به سرعت جایگزین آن نمی شود.

علت عمده آن هورمون دی هیدروتستوسترون (از مشتقات هورمون تستوسترون است.) است که به فولیکول های مو حمله کرده و باعث ریزش مو میشود. از آنجا که این هورمون در بدن مردان بیشتر از خانمها تولید میشود، پس طبیعی است که ریزش موی آندروژنیک نیز در مردان بیشتر باشد.

ریزش موی تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium)

به ریزش موی بیش از اندازه، تلوژن افلوویوم گویند. اگرچه مقدار موهای ریخته شده مشخص نیست. این نوع ریزش مو در افراد بالغ و در هر دو جنسیت رایج است. ممکن است گاهی به مدت کم و گاهی در طولانی مدت ادامه داشته باشد. (پروسه موهای ریزشی حداقل ۶ ماه طول می کشد.). استرس شدید، رژیم های بی کیفیت، کاهش وزن ناگهانی، بارداری و زایمان، یائسگی. مصرف برخی داروها، بیماری های زمینه ای، عمل جراحی. در معرض فلزهای شیمیایی سمی قرار گرفتن می تواند از دلایل این نوع ریزش مو باشد.

دلایل ریزش مو

اولین گام برای درمان ریزش مو ، شناسایی علت آن است. دلایل احتمالی زیادی برای ریزش مو وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:

وراثت

طاسی منطقه ای در مردان را همه می دانیم. اما آیا می دانستید خانمها نیز می توانند طاسی منطقه ای را تجربه کنند؟ این نوع ریزش منطقه ای در خانمها غالبا ریشه در وراثت و ژن ها دارد و در دسته ریزش موی اندروژنیک قرار می گیرد. این ریزش مو در خانمها معمولا در ناحیه تاج سر (وسط سر) اتفاق می افتد. و به مرور افزایش می یابد.

تغییرات هورمونی

تغییرات در سطح هورمون ها می تواند منجر به نازک شدن موها شود. تغییرات در میزان آندروژن می تواند منجر به نازکی موهای سر و ضخیم شدن موهای صورت شود.

ممکن است در دوران یائسگی، هم شاهد تغییرات هورمونی و هم ریزش مو شوید. تقریبا دو سوم خانمها پس از یائسگی ، ریزش مو را تجربه می کنند.

سوء تغذیه

اگر بدن در میزان دریافت مواد مغذی دچار کمبود شود، ریزش مو اتفاق می افتد. سوءتغذیه با ریزش موی آندروژنیک و ریزش تلوژن افلوویوم، در ارتباط است. رساندن کم ویتامین و مواد معدنی به بدن تاثیر این نوع ریزش های مو را بیشتر می کند.

کمبود آهن یکی از این موارد است. اگر گیاهخوار هستید و خون زیادی در دوران پریودی دفع میکنید یا زمینه کم خونی در بدن شما فراهم باشد، از کمبود آهن در بدن خود دچار ریزش مو خواهید شد. برخی از خانمها از مکمل های آهن استفاده می کنند تا جلوی ریزش مو را بگیرند. اما هنوز شواهدی دال بر تاثیر مثبت مصرف آهن بر ریزش مو دیده نشده است.

گاهی اوقات مصرف بیش از حد یک نوع ویتامین هم می تواند به ریزش مو کمک کند. به عنوان مثال مصرف ویتامین A و کمبود آهن می تواند شدت ریزش مو را سرعت بخشد.

مصرف کم پروتئین ها، رژیم های کم کالری، کمبود روی، نیاسین، ویتامین D و سایر مواد مغذی باعث میشود تا فولیکول های مو نتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند.

فشار و استرس

سطح بالای استرس و اضطراب باعث آزادسازی هورمون کورتیزول می شود. می تواند رشد مو را کم یا حتی متوقف کند. برخی افراد در صورت اداشتن استرس زیاد کم غذا می خورند. برخی دیگر هر غذایی که به دستشان برسد میخورند. در این دو صورت یا بدن با کمبود مواد غذایی مفید روبه رو میشود یا با ضرر ناشی از غذاهای ناسالم در بدن مواجه است. در هر دو صورت می تواند بر رشد موها تاثیر منفی بگذارد.

بیماری های تیروئیدی

اختلال در عملکرد غده تیروئید یکی دیگر از دلایل احتمالی ریزش مو است.

تیروکسین یکی از هورمون‌های ترشح شونده از غده تیروئید است. برهم خوردن تعادل این هورمون‌ بر سلامت موها تاثیرگذار است. به دو هورمون T3 و T4 (تیروکسین) هورمون‌های تیروئیدی اطلاق می‌شود.

وقتی تعادل این هورمون‌ها به هم می‌ریزد، رشد موها نیز مختل می‌شود بدون این که موی جدیدی جایگزین آن‌ها شود. در نتیجه موهای سر و ابرو بتدریج نازک می‌شوند.

داروها

مصرف برخی داروها با ریزش موی سر و ابرو در ارتباط است. از جمله:

  • داروی آلوپورینول – Allopurinol : بیشتر برای افراد دچار نقرس و سنگ کلیه تجویز میشود.
  • بروموکریپتین – Bromocriptine : دارویی است که برای درمان پارکینسون ، تومورها یا دیابت نوع ۲ تجویز میشود.
  • سیکلوفسفامید – Cyclophosphamide : دارویی برای شیمی درمانی.
  • دوکسوروبیسین – Doxorubicin : دارویی برای شیمی درمانی.
  •  لوودوپا – Levodopa : دارویی برای درمان اولیه بیماری پارکینسون
  • نیتروسور – Nitrosoureas : برخی اوقات برای درمان سرطان یا تومور های مغزی.
  • تاموکسیفن – Tamoxifen : برای درمان سرطان سینه تجویز میشود.

ریزش موی ناشی از مصرف داروها بین ۱ تا ۳ ماه پس از قطع دارو برطرف میشود.

کاهش وزن

کاهش وزن همیشه به تنهایی نمی تواند دلیل ریزش مو باشد. اما به این معنا هم نیست که وقتی وزن کم می کنید ریزش مو اتفاق نیفتد.

گرفتن رژیم های غذایی می تواند خسته کننده و استرس زا باشد. می تواند منجر به سوء تغذیه و در نتیجه ریزش مو شود. بعلاوه خانمهای زیادی با افزایش سن و یا قرار گرفتن در دوران پریودی به فکر رژیم گرفتن می افتند. ترکیبی از این عوامل می تواند منجر به نازکی و ریزش مو شود.

کاهش وزن و ریزش مو چه ارتباطی به هم دارند؟

افرادی که اضافه وزن دارند همواره در معرض رژیم های غذایی و سوء تغذیه هستند. در حالت کلی کاهش وزن ۲ کیلو در ماه و یا کمتر نمی تواند بر ریزش موها تاثیر چندانی داشته باشد. اما کاهش وزن زیاد که به سرعت و در کوتاه مدت انجام میشود بر بدن فشار زیادی وارد می کند. بخصوص اگر بخواهید مدت زیادی به بدن گرسنگی بدهید. در این جا به کمبود مهمترین موادی که بر ریزش مو تاثیر می گذارد، اشاره می کنیم:

  • پروتئین
  • آهن
  • روی
  • اسیدهای چرب ضروری

این لیست مواد غذایی می تواند همچنان ادامه دار باشد.

درمان ریزش مو

اگر ریزش موی شما به دلیل نرسیدن مواد مغذی، پروتئین ها و ویتامین ها به بدن باشد، مصرف مکمل ها ممکن است بتواند تا با سرعت بیشتری این ریزش را جبران کند. هر چند این مورد دقیقا اثبات نشده است. برخی از مکمل ها به جای بهتر کردن شرایط، ریزش مو را شدیدتر می کند.

سخن آخر

ریزش مو می تواند از جمله عوارض کاهش وزن سریع یا سوء تغذیه باشد. خود پدیده ریزش مو آن قدر خطرناک نیست، اما پیامدهای ناشی از کاهش وزن می تواند جدی تر و خطرناک تر باشد.

مطالب پیشنهادی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا