تفاوت کراس فیت و بدنسازی؛ کدام یک برای خانمها بهتر است؟
- آخرین به روز رسانی : ۱۷ خرداد , ۱۴۰۰
در مقاله امروز فیتگردی به تفاوت کراس فیت و بدنسازی می پردازیم. نقش هر یک را در چربی سوزی و لاغری و همچنین عضله سازی بررسی می کنیم و معایب و مزایای هر دو ورزش را نیز خواهیم گفت.
هدف بدنسازی چیست؟
برای بررسی تفاوت های کراس فیت و بدنسازی ابتدا باید بدانیم هر یک از این دو ورزش از چه تمریناتی تشکیل شده است و چه گروهی از افراد بیشتر به سمت آن ها می روند.
بدنسازی شامل بلند کردن وزنه، تمرین با وزن بدن و یا دستگاه های بدنسازی است. هدف اصلی این ورزش سفت کردن بدن، لاغری و بخصوص عضله سازی می باشد. در این ورزش از تمرینات کاردیو بسیار کم و تنها برای گرم کردن بدن استفاده می شود.
مزایای بدنسازی برای بانوان
اگرچه بیشتر خانمها علاقه چندانی به عضله سازی ندارند اما در بدنسازی، خانمها به راحتی دارای عضله و حجم نمی شوند. بنابراین نگران افزایش حجم بدن خود نباشید. زیرا اگرچه تفاوت عمده بدنسازی با کراس فیت در ساختن عضلات بدن است اما فواید و مزایای دیگری چون چربی سوزی و لاغری نیز در ورزش بدنسازی محقق می شود.
شاید دیده باشید و یا خود شما جزء این دسته از افراد باشید که به طور حرفه ای بدنسازی کار می کنند و رژیم غذایی سفت و سختی را رعایت می کنند تا بتوانند وزن کم کنند. علت آن نشان دادن بیشتر ماهیچه های بدن است. همچنین داشتن ماهیچه و تنها کمی چربی در بدن باعث می شود تا بتوانید وزنه های سنگین تری را جابه جا کنید.
مزیت مهم بدنسازی افزایش سلامت قلب و استخوان ها و تا حد زیادی جلوگیری از پوکی استخوان بخصوص در خانم ها است.
اگرچه در حرکات بدنسازی، تمرینات هوازی نقش پر رنگی ندارند اما این به معنای عدم کارکرد و سلامت قلب نیست. زیرا در بدنسازی گردش خون و فعالیت های قلبی و عروقی نیز بهبود می یابد. (اما بسیار کمتر از تمرینات کراس فیت).
معایب بدنسازی
از جمله مهمترین عوارض بدنسازی می توان به بدترکیب شدن بدن اشاره کرد. برخی از خانمها آن قدر در باشگاه های ورزشی به بدن خود فشار وارد می کنند که بدن شان حجیم و بزرگ میشود. آنها تصور می کنند هر چقدر تمرین کنند کافی نیست و در نهایت به بدنی عضلانی و بزرگ ختم می شود. در این روش به بدن بیش از حد فشار وارد میشود و فرصتی برای ریکاوری آن نیست. این جا همان جایی است که انواع آسیب ها و بیماری ها وارد می شود.
بعلاوه برخی از خانمها با مصرف بیش از اندازه پروتئین ها و مکمل ها جایی برای خوردن میوه و سبزی باقی نمی گذارند که در نهایت بدن آنها با کمبود انواع ویتامین ها مواجه می شوند.
هدف کراس فیت چیست؟
اگرچه تفاوت کراس فیت و بدنسازی باعث نمیشود تا نتوان این دو ورزش را در یک باشگاه انجام داد اما عموما کراس فیت ورزشی است که باید آن را در باشگاه های ورزشی مخصوص و با امکانات خاص کراس فیت انجام دهید.
اساس ورزش کراس فیت بر پایه تمرینات با شدت تناوبی بالا و یا HIIT است.
به این معنا که انواع متفاوت تمرینات ورزشی و نسبتا سنگین باید در حداقل بازه زمانی ممکن انجام شود. فاصله بین حرکات ورزشی در یک دور تمرینی کراس فیت غالبا بدون استراحت و یا با حداقل زمان استراحت در نظر گرفته می شود.
یک دور تمرینی معمولی در کراس فیت شامل وزنه برداری، تمرینات پلایومتریک، کلیستنیکس یا تمرینات خیابانی، ژیمناستیک، تمرینات استقامتی و قدرتی و پاورلیفتینگ و …. می باشد.
برخلاف بدنسازی، تمرینات کاردیو بخش عمده تمرینات کراس فیت را تشکیل می دهد.
تفاوت کراس فیت و بدنسازی بیشتر حول محور عضله سازی می چرخد. هر چند در کراس فیت عضله سازی به گونه ای نرم تر انجام می شود و چربی سوزی و کاهش وزن جایگاه ویژه ای در این نوع از تمرینات دارند.
فواید کراس فیت
افزایش ضربان قلب و سلامت قلب و عروق، مفاصل و استخوان ها، لاغری، عضله سازی (نه به اندازه بدنسازی) از مهمترین فواید کراس فیت می باشد.
مهم تر از آن اینکه تمرینات کراس فیت معمولا به صورت گروهی و در کلاس های دسته جمعی اجرا می شود. اگرچه فضای بین این گروه ها رقابتی می باشد اما روابط اجتماعی و دوست یابی در این باشگاه ها به مراتب بیشتر از باشگاه های بدنسازی به چشم می خورد.
معایب کراس فیت
همانطور که در بالا اشاره کردیم فضای کلاس های کراس فیت رقابتی و چالش برانگیز است. در این شرایط خطر آسیب رسیدن به بدن حین اجرای تمرینات سریع افزایش می یابد. اتفاق بدتر اینکه افرادی که دچار آسیب می شوند علی رغم درد و آسیب دیدگی و به جای استراحت، برای عقب نیفتادن از سایرین، تمرینات خود را ادامه می دهند. همین موضوع باعث بدتر شدن سلامت بدن و وخیم شدن اوضاع جسمی و روحی می شود.
تفاوت کراس فیت و بدنسازی؛ کدامیک برای خانمها بهتر است؟
طبق یافته ها و پرسش رندوم از خانمها و با توجه به تفاوت های بدنسازی و کراس فیت، نتایج زیر حاصل شد. (این نتایج به هیچ وجه به معنای بد بودن یکی و برتری دیگری نیست. این خود شما هستید که باید با شناخت و تجربه حاصل از هر دو ورزش، یکی از آنها را به عنوان تمرینات روتین خود انتخاب کنید.)
- کراس فیت چالشی بوده بر خلاف بدنسازی، فقط کار با وزنه و دمبل و یکنواخت یا خسته کننده نیست.
- با اجرای تمرینات کراس فیت، تعادل، سرعت، تمرکز و دقت در تمرینات و امور روزانه نیز افزایش می یابد.
- بیشتر تمرینات با فشار به بدن و یا تمرینات وزن بدن انجام میشود و این اتکا به قدرت بدنی و سرعت آن را افزایش می دهد.
- در کراس فیت بر خلاف بدنسازی، به بدنی نرم و انعطاف پذیر دست می یابید.
- کراس فیت در مقایسه با بدنسازی، سریعتر باعث چربی سوزی و لاغری در خانمها می شود.
- تقویت قلب و عروق، استحکام استخوان ها از جمله ویژگی های منحصر به فرد کراس فیت می باشد.
نکات پایانی در خصوص تفاوت کراس فیت و بدنسازی
چه کراس فیت را انتخاب می کنید و چه بدنسازی، همواره به خاطر داشته باشید تغذیه درست، استراحت دادن و ریکاوری بدن شرط اصلی ادامه تمرینات در هر دو نوع ورزش است. بنابراین همواره اعتدال را رعایت کنید و توجه داشته باشید ما ورزش می کنیم تا از فواید آن بهره مند شویم و آسیب های روحی و جسمی خود را برطرف کنیم نه اینکه با بی توجهی به بدن، به روح و جسم خود صدمات بیشتری وارد کنیم.