درد و التهاب تاندون (tendinitis) ؛ علت و درمان های طبیعی
- آخرین به روز رسانی :۹ اردیبهشت , ۱۴۰۱
tendinopathy (تاندونوپاتی) یا درد و التهاب تاندون اصطلاحی است که برای توصیف شرایط تاندونیت (tendinitis یا التهاب تاندون) استفاده می شود. تاندونوپاتی ها آسیب هایی هستند که در تاندون ها، ساختارهایی که ماهیچه را به استخوان متصل می کنند، رخ می دهد.
تاندون چیست و آسیب های ناشی از استفاده بیش از حد چگونه رخ می دهد؟
تاندون همچون طنابی ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کند. عمدتا از پروتئینی به نام کلاژن ساخته شده است. تاندون ها نیرویی را که ماهیچه ها تولید می کنند به اسکلت ما منتقل می کنند و به ما امکان حرکت می دهند.
صدمات ناشی از استفاده بیش از حد به تاندونها زمانی اتفاق میافتد که آسیب وارد شده به تاندونها با افزودن باری اضافه (اغلب از طریق ورزش) بیش از توانایی بدن برای ریکاوری باشد. این ممکن است به دلیل فشار بیش از حد، زمان ریکاوری ناکافی، یا سایر عوامل مانند اختلالات مربوط به سوخت و ساز بدن که ممکن است در شرایطی مانند دیابت دیده شود، رخ دهد.
تاندونیت به التهاب حاد تاندون اشاره دارد که معمولاً برای یک دوره ۱۰ روزه یا کمتر طول می کشد. تاندونوز یا تاندونیت یک بیماری مزمن است که در آن تاندون شروع به ضعیف شدن و رشد نامنظم می کند. می تواند منبع درد طولانی مدت و اختلال عملکرد باشد. تاندون هایی که معمولاً درگیر می شوند در شانه، آرنج، مچ دست، لگن، زانو و مچ پا هستند.
آیا رژیم غذایی من مهم است؟
رژیم غذایی می تواند تأثیر قابل توجهی بر روی تاندون ها داشته باشد. بار روی تاندون و خطر آسیب را افزایش می دهد. میزان بالای قند خون، مانند دیابت، می تواند به تاندون ها آسیب برساند. آنزیم هایی که به تجزیه تاندون ها کمک می کنند نیز با کبد چرب که با چاقی مرتبط است به مقدار بیشتری آزاد می شوند. یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات با نظارت صحیح می تواند به بهبود این عوامل منجر شود و باید بخشی از هر برنامه درمانی برای بهبود تاندون باشد.
آیا باید داروهای ضد التهابی مصرف کنم؟
در برخی از مطالعات نشان داده شده است که داروهای ضد التهابی باعث اختلال در بهبود بافت می شوند. علاوه بر این، داروهای ضد التهابی دارای عوارض جانبی هستند که می تواند شامل افزایش خطر بیماری قلبی، مشکلات کلیوی و زخم معده باشد. به طور کلی، استفاده از این گونه داروها فقط باید هر بار کوتاه مدت (کمتر از ۲ هفته) باشد و با نظارت پزشک متخصص توصیه شود.
علت درد تاندون چیست؟
بیشتر آسیب های تاندون به دلیل استفاده بیش از حد از یک گروه عضلانی خاص ایجاد می شود. این آسیب ها در ورزشکارانی که یک نوع تمرین را بارها و بارها انجام می دهند، رایج است. دویدن و پریدن، ضربه زدن معمولاً منجر به صدمات ناشی از استفاده نادرست و بیش از حد از آنها می شود. آسیب می تواند با شرایط، تکنیک و تغذیه ضعیف بدتر شود. عوامل خارجی مانند مربیگری ضعیف، تجهیزات نامناسب و محیط ورزشی نیز می توانند در ایجاد تاندونوپاتی نقش داشته باشند.
عوامل خطر
- استفاده بیش از حد از تمرینات (مثلاً دویدن، پریدن، پرتاب کردن، و ضربه زدن)
- تکنیک های حرکتی ورزشی نامناسب
- عدم انعطاف پذیری
- تجهیزات و کفش نامناسب
- سن
- استعداد ژنتیکی
علائم تاندون درد
- ضخیم شدن تاندون
- درد خفیف در مراحل اولیه، بخصوص هنگام حرکت دادن اندام یا مفصل آسیب دیده
- تورم خفیف
- حساس شدن ناحیه آسیب دیده
تشخیص درد تاندون
اکثر آسیبهای تاندون را میتوان با شرح حال و معاینهای که توسط یک متخصص با تجربه در آسیبهای مرتبط با ورزش انجام میشود، به دقت تشخیص داد. معینات و آزمایشاتی برای تعیین محل درد و آزمایش دامنه حرکت و قدرت ناحیه آسیب دیده انجام خواهد شد. مطالعات تصویربرداری مانند اشعه ایکس، اولتراسوند و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) اغلب برای ارزیابی بیماران مبتلا به درد و التهاب تاندون ها استفاده می شود.
روش های طبیعی درمان درد تاندون
یخ و گرما
مصرف ایبوپروفن برای تسکین التهاب کمک می کند، اما روش دیگر درمان تاندون درد، یخ است. برای کمک به کاهش تورم، یک کیسه یخ یا کیسه سبزیجات یخ زده را که در یک حوله پیچیده شده است، حداقل به مدت نیم ساعت، ۳ تا ۴ بار در روز استفاده کنید. هرگز کیسه یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید زیرا ممکن است باعث آسیب یا در موارد شدید سرمازدگی به بافت پوست شود و اگر به مدت طولانی روی پوست بماند می تواند جریان خون را متوقف کند.
التهاب راه طبیعی بدن برای التیام خود است. هنگامی که آسیبی رخ می دهد، بدن شما جریان خون را افزایش می دهد و در این جریان مواد مغذی آلی مانند اسیدهای آمینه و آنتی بادی ها وجود دارد که از ناحیه ملتهب محافظت و بهبود می بخشد. استفاده از کمپرس گرم، مانند پد های گرم کننده، به افزایش جریان خون و تسریع روند بهبودی کمک می کند. این نه تنها به درمان التهاب و آسیب های وارد بر تاندون ها کمک میکند، بلکه برای شل شدن عضلات سفت و تسکین درد نیز موثر است.
فشرده سازی
همانطور که در بالا گفتیم، کمپرس گرم به افزایش جریان خون کمک می کند. اما فشرده سازی به تنهایی به جلوگیری از تجمع مایعات دیگر در بدن شما کمک می کند و تورم را محدود می کند تا از آنچه قبلاً درد را احاطه کرده خلاص شوید. می تواند در حین ادامه ورزش با خیال راحت ناحیه آسیب دیده را تقویت کند. از بریس های آرنج تا مچ پا، آرنج بند، پدهای طبی کشکک زانو و سایر نوارهای محافظ برای جلوگیری از آسیب های وارده به تاندون ها استفاده کنید.
گیاهان دارویی
هنگام مواجهه با تاندونیت، معمولاً فکر نمی کنید به گیاهان دارویی روی بیاورید. یکی از این گیاهان که به کاهش التهاب کمک می کند مواد حاصل از زردچوبه به نام کورکومین است. سایر گیاهانی که به کاهش درد تاندونیت کمک می کنند گیاه بید، زنجبیل، بروملین (بیشتر در آناناس) هستند. دوز مصرفی این گیاهان دارویی برای درمان درد تاندون ها باید به اندازه و مانند هر داروی دیگری متعادل باشد.
غذا
خوردن غذاهای مناسب مانند افزودن بیشتر سبزیجات به رژیم غذایی، ویتامین ها و مواد معدنی بدن را تامین می کند تا به کاهش التهاب تاندون نیز کمک کند. ماهی سالمون، بذر کتان و انواع آجیل ها دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که حاوی مواد ضدالتهابی قوی هستند. هنگامی که عادات غذایی خود را با مقدار زیادی پروتئین و غذاهای غنی از آهن متعادل کنید، بدن شما تقویت شده و خطر آسیب هایی که می تواند منجر به تاندونیت شود کاهش می یابد.
استراحت
در نهایت، مطمئن شوید که مقدار کافی استراحت میکنید تا درد تاندونیت را بیشتر نکنید. چند روز از ورزش معمولی خود مرخصی بگیرید یا شدت تمرینات را کاهش دهید تا درد و التهاب تاندون کاهش یابد. حتماً به میزان توصیه شده، ۷ تا ۸ ساعت بخوابید، زیرا این بهترین زمان برای بازسازی و ترمیم عضلات و بافتهای بدن است. همچنین اجازه می دهد تا فشار روی قسمت آسیب دیده کم شود.
درمان درد تاندون در مراحل پیشرفته تر شامل: بریس، درمان های تزریقی و ویو تراپی (shockwave therapy) و در شرایط حاد، عمل جراحی است.