۷ دلیل خستگی مداوم و روش درمان آن
- آخرین به روز رسانی : ۱۹ آذر , ۱۴۰۰
این فقط شما نیستید که ممکن است از خود بپرسید چرا همیشه خسته ام؟ از هر ۵ آمریکایی ۲ نفر دچار خستگی مداوم و بی حالی هستند. نتیجه تحقیقات مراکز کنترل بیماری نشان می دهد از هر ۳ فرد بالغ، یک نفر خواب خوب و کافی ندارد.
اگرچه می توان علت خستگی ها را به پای مشغله های کاری، مدرسه، دانشگاه و سایر دل مشغولی ها و استرس های زندگی گذاشت، اما همیشه اینطور نیست. زیرا ممکن است علت خستگی مداوم شما در عوامل دیگری نهفته باشد که تاکنون به آن فکر نکرده باشید.
اگر تاکنون سبک زندگی خود را تغییر داده اید مانند شبها زودتر خوابیدن، مدیریت استرس و … و هنوز هم علائم خستگی در شما وجود دارد به کمک حرفه ای نیاز دارید.
احساس خستگی مداوم و غیر معمول می تواند ناشی از مصرف داروها نیز باشد. اما در اغلب موارد برای آن راه حل هایی وجود دارد. در اینجا ابتدا به ۷ شرایطی که می تواند باعث ایجاد خستگی مداوم ، تنبلی و بی حالی شما شود اشاره میکنیم.
دلایل علمی و پزشکی که چرا همواره خسته اید؟
۱- کم خونی
این خستگی که بر اثر کم خونی ایجاد میشود نتیجه کمبود سلولهای خونی قرمزی است که اکسیژن را از شش ها به بافت ها و سلول ها می رساند. در این حالت ممکن است احساس ضعف و تنگی نفس داشته باشید. کم خونی ممکن است بر اثر کمبود آهن یا ویتامین، از دست دادن خون، خونریزی داخلی یا بیماری های مزمن مانند روماتوئید آرتریت (روماتیسم مفصلی) یا نارسایی کلیوی و … باشد.
خانمها به دلیل دوران پریودی، بیشتر مستعد کم خونی ناشی از کمبود آهن میشوند.
علائم کم خونی:
احساس ضعف و گیجی، به سختی خوابیدن، نداشتن تمرکز، ضربان قلب تند، درد سینه و سردرد، از دیگر علائمی است که ممکن است همراه با کم خونی به وجود آید. در این صورت حتی حرکاتی ساده مانند بالا رفتن از چند پله یا پیاده روی در مسافت های کوتاه نیز ممکن است باعث ایجاد خستگی و بی حالی شود.
درمان کم خونی:
کم خونی یک بیماری نیست بلکه عاملی است که نشان می دهد اتفاق دیگری در بدن در حال رخدادن است. بنابراین درمان آن بسته به علت کم خونی می تواند متفاوت باشد. در اغلب موارد مشکل کم خونی به راحتی و تنها با خوردن منابع سرشار از آهن یا مکمل های آن حل میشود.
۲- تیروئید
وقتی که هورمون های تیروئید شما به درستی کار نمی کند، کوچکترین حرکت فیزیکی می تواند باعث خستگی بدن شود. غده تیروئید در جلوی گردن قرار دارد و هورمون هایی را ترشح می کند که با آن متابولیسم بدن کنترل می شوند. ترشح بیش از حد این هورمون ها (پرکاری تیروئید) منجر به افزایش سوخت و ساز بدن میشود. هنگامیکه نتواند به اندازه نیاز بدن هورمون ترشح کند، به آن کم کاری تیروئید گویند. و این باعث کُند شدن سوخت و ساز بدن میشود.
علائم تیروئید:
پرکاری تیروئید علاوه بر ایجاد خستگی مداوم، باعث ضعف عضلات و در درجه اول عضلات ران میشود. تمرینات ورزشی مانند دوچرخه سواری و بالا رفتن از پله ها دشوارتر میشود. سایر علائم تیروئید می تواند کاهش وزن ناگهانی، احساس گرمای زیاد در بدن، افزایش ضربان قلب، دفع خون کم و کوتاه شدن دوره پریودی و افزایش احساس تشنگی باشد. پرکاری تیروئید اغلب در خانمهای بین ۲۰ تا ۳۰ سال رخ می دهد. اما می تواند در سنین بالاتر نیز اتفاق افتد.
از طرف دیگر کم کاری تیروئید میتواند باعث ایجاد خستگی، عدم تمرکز و گرفتگی عضلات شود. سایر علائم آن عبارت است از افزایش وزن ناشی از محبوس شدن آب در بدن، احساس سرمای همیشگی (حتی در هوای گرم)، افزایش دفع خون در پریودی و یبوست. کم کاری تیروئید معضل اغلب خانمهای بالای ۵۰ سال است. در واقع ۱۰% خانمهای بالای ۵۰ سال در این سن دچار کم کاری تیروئید حداقل از نوع خفیف آن میشوند.
درمان تیروئید:
روش های درمانی تیروئید متفاوتند. آنها می تواند شامل درمان های دارویی، عمل جراحی و یُد رادیواکتیو باشد.
۳- دیابت نوع ۲:
بیش از ۲۳ میلیون نفر در آمریکا با دیابت نوع دوم دست و پنجه نرم می کنند. از این تعداد بیش از هفت میلیون از آنها (۲/۷) هنوز نمی دانند که دچار این بیماری هستند. قند که به گلوکز نیز معروف است منبع سوخت بدن است که منجر به فعالیت های بدنی میشود.
این یعنی یک مسئله مهم برای افراد دیابتی که نمی توانند از گلوکز ها استفاده کنند. در نتیجه قند بدن روی هم انباشته میشود بدون آنکه انرژی کافی برای حرکت داشته باشد، بدن آنها اغلب دچار بی حالی و کسلی میشود. همیشه خسته بودن، یکی از اولین نشانه های بیماری دیابت است.
علائم دیابت:
علاوه بر همیشه خسته بودن، سایر علائم دیابت عبارت است از: تشنگی و گرسنگی شدید، ادرار مکرر، کاهش وزن، حساسیت و تاری دید.
درمان دیابت:
درمان دیابت از طریق کنترل و برنامه غذایی، به همراه مصرف قرص و داروهای مخصوص آن و در مرحله آخر استفاده انسولین عملی می باشد.
۴- افسردگی:
افسردگی یا دِپرِشِن بر کیفیت و میزان خواب و غذا و احساسی که نسبت به خود و دیگران داریم تاثیر میگذارد. درمان نکردن افسردگی، تاثیرات ناشی از آن می تواند تا هفته ها یا سالها باقی بماند.
علائم افسردگی:
تجربیات افراد از افسردگی می تواند متفاوت باشد و ممکن است همه، علائم یکسانی هنگام بروز آن نداشته باشند. اما از علائم مشترک آن می توان به کم شدن انرژی، تغییرات در الگوی خواب و غذا خوردن، مشکلات ذهنی و مرتبط با حافظه، احساس ناامیدی، احساس بی ارزشی کردن و منفی گرایی اشاره کرد.
درمان افسردگی:
اغلب افرادی که با افسردگی و انواع آن دست و پنجه نرم می کنند از طریق بالا بردن دانش معنوی خود، ارتباط با افرادی که امید و انگیزه بالایی دارند، مشاوره و … قابل درمان بوده امید به زندگی را در آنها افزایش می دهد.
۵- خستگی مزمن:
به خستگی های شدید که به سرعت و به یکباره بدن را درگیر می کند، سندرم خستگی مزمن گویند. این گونه افراد همیشه خسته اند طوریکه انجام فعالیت های عادی و روزمره نیز برای آنها دشوار مینماید.
علائم خستگی مزمن:
از دیگر علائم آن می توان به سر درد، درد مفاصل و عضلات، ضعف، گره های لنفاوی و عدم تمرکز اشاره کرد. منشا سندرم خستگی مزمن نامعلوم است و تاکنون علتی برای آن کشف نشده است.
درمان خستگی مزمن:
درمان دارویی اثبات شده برای این نوع سندرم وجود ندارد. اما ممکن است پزشک شما بنا بر صلاحدید برایتان داروهای ضد افسردگی تجویز کند. استراحت و خواب کافی (تغییر سبک زندگی) مراقبت از خود و گفتار درمانی می تواند برخی از راهکارهای این مشکل باشد.
۶- آپنه خواب یا وقفه تنفسی:
Sleep apnea یا آپنه خواب زمانی است که شما از خواب بیدار می شوید و احساس خستگی می کنید. مهم نیست کم خوابیده اید یا زیاد. علائم آپنه شامل وقفه های کوتاه تنفسی بوده باعث میشود تا از خواب بپرید.
در رایج ترین حالت (آپنه بلاک کننده.) مجاری تنفسی شما هنگام خواب به مدت ۱۰ ثانیه یا بیشتر بسته خواهد شد. این کار از رفتن به لایه های عمیق تر ذهن (به عنوان مثال رفتن به فاز REM) جلوگیری می کند. فردی که دچار آپنه خواب است ممکن است مجرای تنفسی او حتی تا چند صد ثانیه در شب بسته شود.
علائم آپنه خواب:
علائم آپنه خواب اغلب شامل خروپف بوده معمولا در روزهای بعدی همراه با خستگی می باشد. از آنجا که آپنه خواب می تواند منجر به بیماری های قلبی، فشار خون بالا، دیابت و سکته شود، مهم است که تحت تست پزشک قرار داشته باشید. نیاز است تا در کلینیک الگوهای خواب، تغییرات تنفسی و فعالیت های مغزی تان بررسی شود.
درمان آپنه خواب:
در این صورت پزشک برای شما دستگاه CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) تجویز خواهد کرد. سی پی اِی پی، ماسکی است که روی بینی یا دهان یا هر دو را می پوشاند و هنگامی که خواب هستید، هوا را به مجاری تنفسی شما می دمد.
۷- کمبود ویتامین B12:
دریافت ویتامین b12 برای سلامت ذهن، سیستم ایمنی و سوخت و ساز بدن ماده ای ضروری است. با افزایش سن، توانایی بدن برای جذب B12 کاهش می یابد. احساس خستگی مداوم از اولین علائم کمبود ویتامین B12 در بدن است. داروهای دیابت، داروهای سوزش معده و بیماریهای اختلالات دستگاه گوارشی مانند IBS (سندرم روده تحریک پذیر.) می توانند از جذب ویتامین B12 جلوگیری کنند. اگر گیاهخوار باشید خطر کمبود ویتامین b12 افزایش می یابد. زیرا این ویتامین در گوشت، تخم مرغ، غذاهای درایی و لبنیات وجود دارد.
علائم کمبود ویتامین B12:
علاوه بر خستگی مداوم، بی حالی و عدم تمرکز کافی، احساس خارش یا سوزش در دستها و پاها، احساس گیجی، داشتن اضطراب و مشکلات بینایی از دیگر علائم کمبود ویتامین B12می باشد.
درمان کمبود ویتامین B12:
بسته به نتیجه آزمایش خون شما، پزشک میتواند برنامه غذایی سرشار از این نوع ویتامین و یا مصرف مکمل های ویتامین B12 را تجویز کند.
مطالب پیشنهادی