فواید و مضرات بدنسازی برای نوجوانان

فواید و مضرات بدنسازی برای نوجوانان

قدرت فیزیکی یک پسر یا دختر نوجوان فقط در عضلات ورزیده و حجیم  نیست. بلکه یادگیری فرم و تکنیک مناسب به هنگام انجام تمرینات نیز مهم است. تمرکز بدنسازی برای نوجوانان – به ویژه در دوران بلوغ – باید در تسلط بر اصول اولیه تمرینات ورزشی، کار با وزن بدن و افزایش تدریجی قدرت بدنی باشد.

آیا تمرینات بدنسازی برای نوجوانان ضرر دارد؟

تمرین بدنی منظم، صرف نظر از سن، هدف بسیاری از افراد است. اما وقتی صحبت از بدنسازی برای نوجوانان ۱۴ یا ۱۵ ساله می شود، این سوال پیش می‌آید که ؛ آیا تمرینات بدنسازی بی خطر هستند و چگونه می توان شروع کرد. خبر خوب این که بیشتر نوجوانان می توانند در یک برنامه تناسب اندام که شامل؛ تمرینات بدنسازی، تمرینات مقاومتی، ورزش های قلبی عروقی و یا رقابتی است، شرکت کنند.

تمرکز روی افزایش قدرت نه ماهیچه سازی

اولین چیزی که باید در مورد افزایش قدرت بدنی نوجوانان درک کرد این است که بلوغ باعث رشد عضلات می شود. بدن یک نوجوان برای رسیدن به مرحله بعدی بلوغ ، سطح هورمون تستوسترون لازم برای ساخت توده عضلانی را ندارد.

این مرحله از بلوغ با سرعت های متفاوتی برای نوجوانان اتفاق می افتد. برای مثال در سن ۱۵ سالگی، برخی از نوجوانان هنوز در مراحل اولیه رشد هستند. صدای بسیاری از پسرها تا زمانی که بزرگتر نشوند، عمیق تر نمی شود، زیرا رشد کلی آنها به اوج خود نرسیده است. برای برخی دیگر، بلوغ تا اواخر نوجوانی و حتی اوایل ۲۰ سالگی ادامه دارد.

همچنین، طبق آکادمی اطفال آمریکا، دختران زودتر از پسران رشد می کنند. در حالی که دختران در سنین ۱۱ تا ۱۲ سالگی، بلوغ و رشد سریعی را تجربه می کنند، پسران چند سال بعد به بلوغ می رسند.

بنابراین، رفتن به باشگاه، برای یک نوجوان خطری ندارد، اما نتایج متفاوتی نسبت به بزرگسالان خواهد داشت. از آنجایی که بدن نوجوانان در نوجوانی هنوز در حال رشد است، به جای ساختن ماهیچه های بزرگ، باید روی افزایش قدرت تمرکز کرد.

نوجوانان بدنسازی را چگونه شروع کنند؟

به طور کلی، یک برنامه تمرینی قدرتی، دو تا سه روز در هفته، برای شروع، خوب است، ضمنا  وزنه‌هایی را انتخاب کنید که چالش برانگیز باشند. ولی بلند کردن آنها با فرم مناسب بسیار مهم است. دستورالعمل های زیر به طراحی یک برنامه خوب بدنسازی برای نوجوانان – علاقه مند به تمرین با وزنه – کمک می کند:

  • تمرینات را با ۱۲ تا ۱۵ تکرار انجام دهید.
  • از هر تمرین دو تا سه ست انجام دهید.
  • تمریناتی را انجام دهید که بر روی بزرگ ترین و کوچکترین گروه های عضلانی تمرکز می‌کنند؛ مانند اسکات (با استفاده از وزنه سبک برای شروع)، انواع لانج، ورزش برای پشت پا یا همسترینگ، پرس سینه، لت زیربغل، شنا سوئدی، بارفیکس، پرس شانه، جلو بازو، پشت بازو .
  • پس از جلسات تمرین با وزنه، تمرینات تقویت شکم را انجام دهید. ورزش هایی مانند انواع پلانک برای تقویت شکم ، انواع کرانچ و پل باسن را شامل شود.
  • حداقل یک روز استراحت بین جلسات وزنه برداری را در نظر بگیرید.
  • ورزش های هوازی یا قلبی عروقی را سه روز در هفته به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه انجام دهید.

نظارت مربی هنگام بدنسازی نوجوانان

فواید و مضرات بدنسازی برای نوجوانان

برای شروع بدنسازی برای نوجوانان مطمئن شوید که همیشه نظارت مناسبی بر تمرینات آنها وجود داشته باشد. کلاس های بدنسازی مدرسه یا شرکت در یک برنامه قدرتی توسط یک مربی دلسوز و باتجربه توصیه میشود.

یک برنامه بدنسازی چالشی برای نوجوانان قبل از مسابقات – تمرینات آمادگی جسمانی و ورزش های قدرتی – مفید خواهد بود. هنگامی که این نوع تمرین با وزنه به درستی انجام شود، می تواند مهارت های حرکتی، قدرت و عملکرد بدن را افزایش دهد و در عین حال احتمال آسیب‌ها را کاهش دهد.

تمرینات هوازی را در برنامه بدنسازی بگنجانید

ورزش هوازی برای نوجوانان باعث افزایش ضربان قلب و تنفس، تقویت عضله قلب و بهبود اکسیژن رسانی به تمام قسمت های بدن می شود. تمرینات هوازی سطح انرژی بدن را افزایش می‌دهد و باعث میشود تا نوجوانان برای مدت طولانی تری بدون خستگی به تمرینات خود ادامه دهند. همچنین آنها را قادر می سازد تا به وقایع غیرمنتظره روزمره مانند دویدن برای اتوبوس یا بالا رفتن از پله ها پاسخ دهند.

مثال هایی از تمرینات هوازی خوب عبارتند از: فوتبال، قایقرانی، بسکتبال، تنیس، پیاده‌روی، رقص، ایروبیک، پیاده‌روی سریع، شنا، دویدن و دوچرخه‌سواری.

فواید بدنسازی برای نوجوانان

از جمله مهمترین فواید بدنسازی برای نوجوانان عبارت است از:

تمرینات بدنسازی به کنترل وزن نوجوانان کمک می‌کند

فواید و مضرات بدنسازی برای نوجوانان

تمرینات بدنسازی و کار با وزنه‌ها و دستگاه‌های ورزشی به شدت کالری می سوزانند و از افزایش وزن نوجوانان جلوگیری می‌کنند. همچنین باعث میشود به بدنی لاغر و خوش اندام دست یابید. به گزارش TeensHealth، وزن سالم، خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع دوم و فشار خون بالا را کاهش می دهد که در بین نوجوانان اخیرا شیوع بیشتری پیدا کرده است.

تمرینات بدنسازی به کنترل فکر نوجوانان کمک می‌کند

تمرینات بدنسازی برای نوجوانان باعث تولید اندورفین در بدن می شود – ماده‌ای شیمیایی که خلق و خو را بهبود می‌بخشد. ورزش، خطر ابتلا به افسردگی را کاهش و عزت نفس را افزایش می دهد. همچنین خواب آرام و  مهارت های فکری و یادگیری را بهبود می‌بخشد. در نتیجه در مدرسه عملکرد بهتری خواهید داشت.

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، شرکت در جلسات ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ای هوازی و تقویت عضلات، ۳ تا ۵ بار در هفته می تواند به بهبود سلامت روان کمک کند.

تمرینات بدنسازی از ابتلا به بیماری جلوگیری می‌کند

ورزش منظم برای نوجوانان خطر ابتلا به دیابت نوع دوم، بیماری قلبی، سکته مغزی، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه را کاهش می دهد. همچنین به کاهش فشار خون و افزایش کلسترول HDL یا کلسترول خوب کمک می کند. ورزش های تحمل وزن مانند پیاده روی سریع، دویدن و پریدن استخوان ها را تقویت می کند و به جلوگیری از کاهش تراکم استخوان و پوکی استخوان در زندگی بعدی کمک می کند. پوکی استخوان وضعیتی است که با استخوان‌های ضعیف و شکننده مشخص می‌شود، که خطر شکستگی‌های جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی لگن را در افراد مسن افزایش می‌دهد.

بدنسازی برای نوجوانان با وزن بدن

نوجوانان بدنسازی را چگونه شروع کنند؟

لازم نیست حتما همه تمرینات بدنسازی با وزنه و یا دستگاه ورزشی انجام شوند. از این دست تمرینات قدرتی عبارتند از: بارفیکس، شنا سوئدی، اسکات، لانج، کرانچ، دراز نشست و … که باعث افزایش توده عضلانی شده و ماهیچه های بازو، پا و شکمی قوی میسازد. ماهیچه های قوی به محافظت از مفاصل و جلوگیری از آسیب های بدنی کمک می کند. عضله زمانی که بدن در حالت استراحت است، بیشتر کالری میسوزاند تا چربی. در نتیجه به داشتن وزن سالم کمک می‌کند.

مضرات بدنسازی برای نوجوانان

کمبود تستوسترون تنها دلیل اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین در نوجوانی نیست. یک نوجوان دارای بخش هایی از غضروف – به نام صفحات رشد – در انتهای استخوان های خود است. صفحات رشد نسبت به استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، تاندون‌ها یا رباط‌های اطراف ظریف‌تر هستند و همچنین در دوره‌های رشد سریع ضعیف‌تر هستند.

مطالعات دانشگاه استنفورد روی ورزش نوجوانان نشان می دهد: وزن و فشار زیاد ممکن است به مفاصل و رباط‌ها فشار وارد کند یا به آنها آسیب برساند یا حتی صفحات رشد را در بدنِ در حال رشد نوجوانان جدا کند. تمرکز بر تمرینات با وزنه مناسب و افزایش قدرت عضلات – به جای بلند کردن اجسام یا وزنه های سنگین – به نوجوانان کمک می کند تا خطر آسیب های بدنی را کاهش دهند.

نقش تغذیه برای بدنسازی نوجوانان

همچنین مهم است که در دوران نوجوانی تغذیه مناسبی داشته باشید. به ویژه بعد از یک جلسه تمرینات بدنسازی. آکادمی تغذیه و رژیم غذایی می گوید: نوجوانان بدنساز به ازای هر نیم کیلو از وزن بدن خود به حدود ۰.۴۵ تا ۰.۶ گرم پروتئین نیاز دارند.

یک رژیم غذایی متعادل و مقوی میتواند شامل: غلات کامل، چربی های سالم (مانند آووکادو یا روغن زیتون) و انواع میوه ها و سبزیجات رنگارنگ باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا