نقد و بررسی تشک ورزشی در خانه و باشگاه (کفپوش ورزشی)
- آخرین به روز رسانی : ۱۵ اسفند , ۱۳۹۹
امروزه با توجه به روی آوردن افراد به زندگی آپارتمان نشینی و لزوم اجرای تمرینات ورزشی در خانه، و همچنین انرژی زیاد نهفته در کودکان، نیاز به داشتن زیرانداز و تشک های ورزشی بیشتر از هر زمان دیگری احساس میشود. انواع تشک های ورزشی در مکان های مختلف و برای انواع ورزش ها کاربردهای فراوانی دارند، از جمله حرکات کششی و یوگا، پیلاتس، ژیمناستیک و ورزش های رزمی برای محافظت از بدن به این تشک ها نیاز دارند. تحقیق و بررسی و انتخاب تشک مناسب متناسب با نوع ورزش ها میتواند گاهی دشوار و زمان بر باشد، به همین دلیل در مقاله امروز فیتگردی قصد داریم به نقد و بررسی تشک ورزشی بپردازیم و معایب و مزایای زیراندازها و تشک های ورزشی خانگی و باشگاهی را بررسی کنیم تا شما مخاطب عزیز بتوانید با آگاهی و شناخت، محصول مورد نظر خود را خریداری کنید.
خصوصیات تشک ورزشی مناسب چیست؟
۱- جنس تشک ورزشی
بهترین تشک ورزشی باید چه جنسی داشته باشد؟
بهترین تشک های ورزشی باید ایمنی و ضربه گیری خوبی داشته باشند. بنابراین علاوه بر داشتن لایه های کافی و با کیفیت باید دارای ضخامت قابل قبولی نیز باشند. فشردگی مت ورزشی به وجود فوم در آن بستگی دارد. این فوم ها هستند که تشک را سفت و سخت و یا نرم و انعطاف پذیر میسازند. فوم نازک تر برابر است با ضربه گیری و ایمنی کمتر. مت های نازک در حدود ۳ سانتیمتر ضخامت دارند. مت های ایمن تر در رنج ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتری و بالاتر قرار می گیرند.
معمولا برای ورزش ژیمناستیک از مت های وینیل یا PVC برای رویه تشک استفاده میشود. قدرت جاذبه و کشش تشک وینیل در ورزش ژیمناستیک نقش مهمی ایفا می کند. اما وینیل یا EVA (پلی اتیلن ها) تشک های ایده آلی نیستند. اغلب نازک هستند و پس از مدتی جمع شده شل و وارفته شود.
بهترین انواع تشک های ورزشی از لاستیک (Rubber) ساخته میشوند. تشک های لاستیکی فوق العاده بادوام بوده بخصوص برای افراد سنگین وزن، ضربه گیرهای مناسبی هستند. اما آنها به نرمی تشک های ساخته شده از مواد پلاستیکی مصنوعی نیستند. پس چنانچه قصد دارید تشک با کیفیت و نرمی خریداری کنید انتخاب شما باید از تشک هایی باشد که ترکیبی از لاستیک، فوم و مواد پلاستیکی نرم هستند. اما توجه داشته باشید نرمی مواد داخلی تشک روی پارچه سطحی آن تاثیر میگذارد و ممکن است باعث چین خوردگی آن شود که بر روی قدرت جذب دست و پا تاثیر منفی می گذارد.
بهترین جنس تشک ورزشی از لاستیک
۲- ابعاد تشک ورزشی – اندازه طول و عرض تشک
در نقد و بررسی تشک ورزشی، به یکی از مهمترین خصوصیات یک تشک ورزشی مناسب می پردازیم که اندازه استاندارد آن است. اگر تشک ورزشی شما طول و عرض مناسبی نداشته باشد مسلما حرکات ورزشی روی آن راحت انجام نمی شود. اندازه ایده آل برای طول تشک چند سانتیمتری بیشتر از اندازه قد شماست. عرض تشک باید حداقل ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر بیشتر از عریض ترین عضو بدن که معمولا سر شانه ها هستند، پهنا داشته باشد.
۳- ضخامت انواع تشک ورزشی
اندازه ضخامت تشک نیز فاکتور بسیار مهمی است زیرا اگر زیرانداز ورزش شما ضخامت کافی داشته باشد می تواند از مفاصل و زانوها هنگام ضربه زدن به آن و یا افتادن روی آن به خوبی محافظت کند. به خاطر داشته باشید تشک های یوگا و پیلاتس که در این مقاله به نقد و بررسی انواع مت یوگا نیز پرداخته ایم، نیازی به ضخیم بودن ندارند. در خصوص عدد ضخامت تشک های ورزشی در ادامه مقاله بیشتر توضیح خواهیم داد.
۴- میزان جذب آب تشک
نکته بعدی در انتخاب تشک ورزشی مناسب، میزان رطوبت پذیری و ضد آب بودن تشک است. مسلما چندان خوشایند نیست اگر تشک ورزشی عرق بدن را جذب کند زیرا به مرور زمان بوی بدی به خود می گیرد. اما از طرف دیگر هر چه تشک عرق کمتری به خود جذب کند مقدار بیشتری از آن روی سطح مت می ماند و احتمال سُر خوردن روی تشک افزایش می یابد. پس چاره کار چیست؟ تشکی را انتخاب کنید که خاصیت ضد آب یا واتر پروف (waterproof) داشته باشد. باقیمانده عرق یا آب ریخته شده روی تشک را با استفاده از حوله یا پارچه تمیز برطرف کنید.
۵- قابلیت حمل تشک ورزشی
نکته مهم بعدی قابلیت حمل و نقل و جابه جایی کفپوش های ورزشی است. اگر مت ورزشی شما بند یا جای دست داشته باشد، رول شود و یا تشکی تاشو باشد بسیار راحت تر میتوانید آن را جابه جا کنید. به خصوص اگر قصد استفاده از آن را در بیرون از خانه داشته باشید. به عنوان مثال میتوانید آن را به پارک یا کلاس های ورزش گروهی خود ببرید. ضمن اینکه تشک ورزشی تاشو پس از استفاده در فضای کوچکی جاسازی میشوند.
۶- لغزندگی سطح تشک ورزشی
معیار مهم دیگر برای خرید تشک ورزشی که باید به آن توجه کنید عدم لغزندگی سطح تشک است. لایه های سطحی تشک باید از جنسی ساخته شده باشند که تمرینات ورزشی روی آن باعث سُر خوردن دست و پا نشود. در غیر این صورت انجام حرکات ورزشی دشوار و حتی خطرناک خواهد بود.
۷- قیمت انواع تشک ورزشی
اینکه قیمت تشک ورزشی چندمین معیار شماست طبیعتا به بودجه شما بستگی دارد. اما بهتر است ابتدا روی قیمت آن تمرکز نکنید بلکه راحتی، اندازه و جنس تشک را در اولویت قرار دهید. مطمئنا میتوانید به تعادلی بین قیمت و کیفیت آن برسید و تشک ورزشی با قیمتی مناسب انتخاب کنید.
نقد و بررسی تشک ورزشی در خانه و باشگاه
۱- نقد و بررسی تشک ورزشی تاتامی
کفپوش های تاتامی حکم تشک های همه کاره را دارند. در باشگاه های بدنسازی، سالن های ورزش رزمی، مسابقات و فیتنس، کفپوش پارک های بازی کودکان، کفپوش ساختمان های مسکونی و … بسیار پرکاربرد هستند. لایه وسط این نوع تشک ها از فوم EVA و سطح رویه آن از لاستیک فشرده ساخته شده است.
Ethylene-vinyl acetate یا (EVA) نوعی پلیمر لاستیک مانند است اما نسبت به لاستیک دارای انعطاف پذیری بالاتر و دارای سطحی نرم تر است.
به تشک های تاتامی، کفپوش تاتامی، تشک قفلی یا درهم قفل شونده (interlocking mat)، تشک پازلی یا پازل چین (puzzle mat) نیز می گویند.
تشک های تاتامی به راحتی قابل شستشو هستند. این فوم های ورزشی دارای تکنولوژی سلول بسته هستند یعنی آب و رطوبت را عبور نمی دهند. کافیست با پارچه یا حوله قطرات آب روی آن را خشک کنید.
این نوع تشک ها محکم بوده ضربه گیر مناسبی برای تمرینات بدنسازی، ژیمناستیک و ورزش های رزمی است.
ابعاد تشک تاتامی
تشک های تاتامی غالبا با اندازه های ۵۰ در ۵۰ یا ۱۰۰ در ۱۰۰ سانتیمتر و با ضخامت ۱ تا ۵ سانتیمتر ساخته میشوند. ساخت کفپوش تاتامی برای بازی کودکان در خانه با ضخامت حداقل ۵۰ میلی متر پیشنهاد میشود.
معمولا ۴ عدد تشک تاتامی برای بزرگسالان کافیست تا بتوانند حرکات ورزشی را روی آن به راحتی انجام دهند.
مزایای تشک تاتامی
- بسیار پر کاربرد
- صرفه اقتصادی
- ضربه گیر و انعطاف پذیر
- فیت شدن روی همه سطوح (خاصیت قفل شوندگی در یکدیگر)
- عدم جذب آب و عرق
- تنوع رنگ و اندازه
معایب تشک تاتامی
- سخت تمیز شدن تشک به دلیل جنس رویه آن
- دوام کم در برابر نور آفتاب
- احتمال کنده شدن قفل های تشک
- به جا ماندن رد اجسام روی آن
- احتمال دیر از بین رفتن بوی لاستیک روی آن
۲- نقد و بررسی تشک ورزشی باشگاهی - تشک فرود
به این نوع تشک های ورزشی، تشک فرود ( landing mat )، تشک سقوط ( crash mat ) ، Gymnastics Landing Mats ، تشک هوا ، تشک بادی، تشک پارکور (parkour mat) و تشک ژیمناستیک نیز می گویند.
۲.۱ نقد و بررسی تشک ورزشی تاشو
به تشک های تاشو، تشک ژیمناستیک و تشک تامبلینگ (tumbling) نیز می گویند. مواد داخل این تشک ها از پلی اتیلن بوده روکش روی آنها از وینیل می باشد. تشک تاشو فضای راحت و نرمی را برای ورزش کُشتی، بدنسازی و ژیمناستیک بخصوص برای کودکان ایجاد میکند.
این مت ها برای اجرای انواع ورزش های رزمی چون جودو، جوجیتسو، هاپکیدو و آیکیدو نیز مناسب و قابل استفاده است.
مت های تاشو قابلیت چسبندگی دارند. در صورتیکه به تعداد بیشتری از این مت ها نیاز داشته باشید می توانید آنها را بدون آنکه سُر بخورند کنار یکدیگر بچسبانید.
این مت ها در مقایسه با تشک های تاتامی نرم تر بوده قابلیت ضربه گیری مناسبی دارند و برای افرادیکه دارای بدن آسیب پذیرتری میباشند مناسب است. (هنگام خرید تشک های تاشو حتما به ضخامت آنها توجه کنید).
مزایای تشک های تاشو
- جاسازی راحت و قابل حمل و نقل
- قابلیت اضافه کردن مت ها با چسباندن به هم
- سطحی نرم و ضربه گیر
- مناسب برای کودکان، افراد آسیب پذیر، افراد سنگین وزن
- شستشوی آسان لایه سطحی
معایب تشک های تاشو
سُر خوردن روی سرامیک یا پارکت
۲.۲ نقد و بررسی تشک شیب دار ژیمناستیک
تشک های شیبدار نوعی تشک تاشو هستند که غالبا برای اجرای حرکات کششی و ژیمناستیک برای کودکان استفاده میشود. به آنها تشک پنیری نیز می گویند.
آنها سبک بوده دارای جای دست هستند و پس از استفاده تا شده و به راحتی قابل حمل و نقل می باشند.
کاور روی این تشک ها از وینیل (PVC) و لایه های زیرین آن از پلی اورتان ( نوعی چرم مصنوعی ) و فوم EVA (نوعی پلیمر نرم) تشکیل شده است.
مزایای تشک شیب دار
- سبک با حمل و نقل آسان
- مناسب برای حرکات کششی و انعطاف پذیری بدن
- کمک کننده برای یادگیری و شروع ژیمناستیک
معایب تشک شیب دار
- احتمال سُر خوردن روی سطح
- احتمال آسیب دیدگی افراد مبتدی هنگام پشتک زدن
۲.۳ نقد و بررسی تشک ورزشی بادی - تشک پارکور
به آنها تشک هوا (Air mat) و تشک باد کردنی (inflatable mat) نیز می گویند. محفظه هوای این تشک ها معمولا با استفاده از برق و یا تلمبه های مکانیکی پر میشود. این تشک ها مخصوص افرادی است که حرکات پرشی زیادی انجام میدهند مانند ژیمناست ها و یا پارکو کار ها.
جنس این تشک ها عموما از PVC و پارچه برزنتی است.
مزایای تشک بادی ورزشی
- سبک و قابل حمل و نقل
- مقاوم در برابر اشعه UV
- قابل استفاده در خانه و یا روی چمن
- ضد آب
- محافظت از بدن و ایمنی بالا
- عدم لغزندگی روی زمین
معایب تشک بادی ورزشی
- جابه جایی سخت پس از باد شدن
- مواد PVC به کار رفته در آن غیر قابل بازیافت و مضر
- قیمت بالا
۳- نقد و بررسی تشک ورزشی ایروبیک PVC (تشک فیتنس)
به انواع تشک ایروبیک، مت فیتنس، تشک نرم ورزشی، تشک PVC ، تشک بازی و تشک انفرادی نیز می گویند.
جنس داخلی این زیراندازها از فوم پلی اتیلن و جنس رویه آنها از PVC ساخته شده است.
به عنوان مثال مت ورزشی فوق دارای ابعاد ۹۰ در ۱۲۰ سانتیمتر و ضخامت ۵ سانتیمتر است.
توجه مهم : حتما قبل از خرید این تشک، از کیفیت و ضخیم بودن فوم داخل آن مطمئن شوید.
مزایای تشک ایروبیک
- روکش زیپ دار و قابل شستشو
- سبک و قابل حمل و نقل
- نرم تر از سایر انواع تشک های ورزشی
- قیمت پایین
معایب تشک ایروبیک
- احتمال شل و وارفته شدن پارچه سطحی در برخی برندها
- احتمال بوی ناخوشایند مواد PVC
- سُر خوردن تشک روی پارکت و سرامیک
- مواد شیمیایی مضر در کاور تشک