ورزش برای سالمندان در خانه
- آخرین به روز رسانی : ۱۵ آبان , ۱۴۰۱
ورزش برای سالمندان، بسیار مهم است؛ زیرا میتواند تعادل آنها را بهبود بخشد و خطر افتادنشان را کاهش دهد، عملکرد روان شناختی آنها را بهبود بخشد، از بیماری جلوگیری کند و سلامت کلی بدن را افزایش دهد. نشان داده شده که ورزش در سالمندان باعث کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی می شود. علاوه بر این، انجام تمرینات قدرتی برای سالمندان برای جلوگیری از کاهش توده استخوانی و پوکی استخوان و سایر مشکلات سلامتی ضروری است.
بدنسازی و تمرینات ورزشی برای سالمندان همگی روشهای عالی برای بهبود قدرت و سلامتی هستند. بخصوص اگر ساده باشند و بتوان این ورزش ها را در خانه برای سالمندان مهیا کرد.
فواید ورزش برای سالمندان
همه می دانند که ورزش برای سالمندان خوب است. هرچند نمیتواند روند پیری را متوقف کند؛ اما می تواند امید به زندگی را افزایش دهد و جلوی شرایط ناتوان کننده – از بیماری قلبی گرفته تا افسردگی – را بگیرد.
زمانی که به دهه پنجم زندگی خود میرسیم، متوجه میشویم که در برنامههای ورزشی خود به تعادل، آمادگی عضلانی و انعطافپذیری بیشتری نیاز داریم. نیاز داریم تا با برخی ورزش های خاص ستون فقرات خود را صاف نگه داریم و مسیر هوا برای قفسه سینه خود را باز کنیم. انجام این ورزشها بسیار مهم هستند و باعث افزایش تواناییهای ذهنی و فیزیکی میشوند. از مهمترین فواید ورزش برای سالمندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• بالا بردن سیستم ایمنی سالمندان
آمادگی جسمانی فقط شما را در ظاهر قویتر نمی کند بلکه از درون نیز شما را قوی تر میکند. در اوج سلامتی بودن به این معنی است که بدن راحتتر میتواند بر عفونتها و ویروسها غلبه کند. بنابراین به نسبت سایرین که فعالیت بدنی کمتری دارند، احتمال بیمار شدن یک ورزشکار نیز کاهش مییابد. ورزش کردن در افراد مسن همچنین به این معنی است که بدن آنها به زمان کمتری برای بهبود بیماری و آسیبها دارد.
• افزایش استحکام استخوانها و تعادل بدن
پوکی استخوان در میان سالمندان، یک معضل بزرگ است. کاهش توده استخوانی با افزایش سن به این معنی است که استخوانها به طور کلی ضعیفتر شده در برابر ضربه و افزایش وزن آسیب پذیرتر هستند. به همین دلیل است که زمین خوردن می تواند به آنها آسیب بیشتری برساند و بهبودی آن نیز به زمان بیشتری نیاز دارد. با ورزش منظم، می توانید با کاهش تراکم استخوان مبارزه کنید و در استخوان های خود استحکام ایجاد کنید تا در برابر فشار و ضربه مقاومتر شوند.
• کاهش خطرات ناشی از افزایش سن
با افزایش سن، سر و کله بسیاری از بیماریها پیدا میشود؛ مانند زوال عقل، آلزایمر و بیماری پارکینسون. چگونه ورزش از این شرایط مزمن جلوگیری می کند؟ به عنوان مثال: ورزش سالمندان عملکردهای روان شناختی ذهن را فعال نگه میدارد. در نتیجه ذهن فعال بهتر میتواند اثرات زوال عقل را کاهش دهد. همچنین، ورزش به تقویت مهارتهای حرکتی روزانه فرد نیز کمک می کند – که با علائم بیماری پارکینسون مبارزه میکند.
واضح است که ورزش گنجینه ای از فواید را برای افراد مسن به همراه دارد. اگر ایده ساعت ها ورزش کردن باعث می شود زانوهایتان ضعیف شود، زیاد به خود فشار نیاورید. تنها چیزی که نیاز دارید فواصل کوتاه تمرینات ساده و به صورت منظم است – تا از فواید کامل تمرینات ورزشی بهره مند شوید.
بهترین ورزشها برای سالمندان در خانه
همه افراد بالای ۵۰ سال می توانند ورزش های زیر را در خانه انجام دهند. برخی از این ورزش ها بسیار ساده هستند و به وسیله خاصی نیاز ندارند؛ برخی دیگر نیاز به وزنه دارند و جزء تمرینات قدرتی محسوب میشوند.
هر چند میتوان همه این تمرینات را با تجهیزات کم یا بدون وسایل ورزشی انجام داد؛ ولی توصیه میشود از انواع کش های مقاومتی و وزنهها – برای تاثیر بیشتر- استفاده کنید.
۱- پرس سرشانه
حرکت پرس سرشانه برای سالمندان بسیار مفید است. پرس شانه میتواند توانایی شما در گرفتن یا کشیدن را بهبود بخشد. این حرکت باعث میشود تا به طور کامل بازوهای خود را دراز کنید و همچنین قدرت و استقامت بازوها را افزایش میدهد.
۲- جلو بازو با کش
برای انجام این حرکت به یک کش لولهای نیاز دارید. در وسط کش بایستید و پاهای خود را تقریباً به اندازه عرض شانه باز کنید. دسته ها را مقابل خود نگه دارید و مشت های خود را به سمت بالا ببرید. سپس دست های خود را به سمت شانه های خود جمع کنید.
مقاومت حاصل کش، عضله دوسر و سه سر را در حین حرکت در حین انقباض، تحت تأثیر قرار می دهد. با ۱۰ تکرار شروع کنید و بعد از هر تکرار ۱۰ تا ۲۰ ثانیه استراحت کنید. دو تا سه بار تکرار کنید.
۳- ورزش پلانک برای سالمندان
پلانک یک حرکت قدرتی برای افزایش توان بدن و بخصوص عضلات شکم است. این حرکت ورزشی برای سالمندان به حفظ تعادل و مقاومت در همه قسمتهای بدن کمک میکند.
۴- فشار به دیوار
این حرکت، آسان شده تمرین شنا سوئدی روی زمین است و ورزش مناسبی برای سالمندان است. این ورزش به تقویت و چربی سوزی بازوها کمک میکند.
در ۲۰ تکرار انجام دهید.
۵- تمرین بازکننده قفسه سینه برای سالمندان
روی نیمکت بنشینید، دستها پشت گردن و آرنجها نزدیک به هم باشند. قفسه سینه و آرنج خود را به سمت سقف بلند کنید و آن را به سمت عقب ببرید. سعی کنید از قسمت پایین کمر خود قوس نداشته باشید. در ۳ ست ۸-۱۲ تکرار کنید.
۶- بشین پاشو روی صندلی
این تمرین ماهیچه های مورد نیاز برای افزایش تحرک و بهبود تعادل را تقویت می کند.
روی یک صندلی بنشینید و دستهای خود را روی سینه قرار دهید. با اطمینان از اینکه حرکات شما آهسته و کنترل شده است، ۱۰ بار در ۲ تا ۳ ست اجرا کنید و ۳۰ ثانیه بین ست ها استراحت کنید.
۷- ورزش تقویت ساق پا برای سالمندان
این تمرینات عضلات ساق و مچ پا را تقویت می کند و انعطاف پذیری و تعادل پایین تنه را بهبود میبخشد.
صاف روی یک صندلی بنشینید و پاهای خود را صاف روی زمین بگذارید. پاشنه های خود را از روی زمین بلند کنید و حدود دو ثانیه نگه دارید. پاهای خود را به زمین برگردانید و انگشتان پا را از زمین بلند کنید و دو ثانیه نگه دارید.
دو تا سه تکرار ۱۰ تایی با ۳۰ ثانیه استراحت بین ست ها انجام دهید. اگر به دنبال چالش بیشتری هستید، می توانید این تمرین را به جای نشستن، ایستاده انجام دهید.
۸- حرکت دایره با دست برای افراد مسن
این حرکت برای چربی سوزی عضلات پشت و زیربغل بسیار مناسب است.
در حالیکه روی زمین یا تشک خود به پهلو دراز کشیدهاید، یکی از دستها را کمانی از عقب به جلو بچرخانید. (مثل کشیدن یک دایره در هوا).
برای سمت دیگر نیز همین مراحل را تکرار کنید.
سخن آخر
هیچ وقت برای شروع یک برنامه ورزشی یا بهبود برنامه فعلی دیر نیست. علاوه بر این تمرینات، می توانید تعادل خود را با فعالیت هایی مانند پیاده روی، تند راه رفتن، استفاده از دستگاههای هوازی برای چربی سوزی و … بهبود بخشید.
علاوه بر تمرینات تعادلی، تمرینات قدرتی و حرکات کششی را نیز در برنامه خود بگنجانید. یک رژیم غذایی مغذی را در برنامه خود بگنجانید که به حفظ وزن مناسب برای نوع بدن شما کمک میکند.
مهمتر از همه، از ورزش کردن لذت ببرید. بعد از مدتی متوجه پیشرفت های مثبتی در زندگی خود خواهید شد.