ورزش برای پای پرانتزی با تصاویر متحرک
- آخرین به روز رسانی : ۲۴ فروردین , ۱۴۰۱
پا پرانتزی چیست؟
پاهای پرانتزی یا پاهای کمانی ؛ bow leg یا Genu Varum نیز نامیده میشوند: حالتی است که در آن پاها در زانو به سمت بیرون خم می شوند به طوری که هنگام ایستادن، فاصله زانوها از یکدیگر بیشتر از حد معمول است. بین ۱۲ تا ۱۸ ماهگی آشکارتر است و می تواند در ۱ یا هر دو زانو رخ دهد. ورزش برای پای پرانتزی شامل کشش و تقویت زانوها، باسن و ران، لگن و حتی مچ پاهاست.
پای پرانتزی در کودکان، به ندرت جدی است و معمولاً نیازی به درمان ندارد. زیرا باعث درد نمی شود و بر توانایی کودک برای خزیدن، راه رفتن یا دویدن تأثیر نمی گذارد. در بیشتر موارد، پاهای کمان تا زمانی که کودک ۳ یا ۴ ساله شود از بین می رود.
با این حال، اگر تا سنین نوجوانی یا بزرگسالی کودک ادامه یابد، پاهای کمانی ممکن است باعث ناراحتی در مچ پا، زانو و باسن شود و برای اصلاح نیاز به درمان داشته باشد.
اگرچه تمرینات ورزشی پا پرانتزی می تواند از بیشتر کمانی شدن پاها و یا درد و مزاحمت جلوگیری کند، اما شکل استخوان های شما را کاملا تغییر نمی دهند. (بخصوص اگر پس از مرحله رشد باشید.)، اما میتواند خطر آسیب رسیدن به پایین تنه را کاهش دهد.
از دیگر روش های مفید برای پای پرانتزی، فیزیوتراپی و مصرف ویتامین هاست. زیرا ویتامین ها، عضلات و استخوان های بدن شما را تقویت می کنند.
بهترین ورزش برای پاهای پرانتزی چیست؟
حرکت صدف یا کلم شل (Clamshell) بهترین تمرین برای این است. این تمرین را با یا بدون استفاده از کش حلقه ای یا کش پیلاتس اجرا کنید.
حرکات پا خوابیده به پهلو نیز برای تقویت عضلات بیرونی ران عالی هستند. که در تمرینات زیر، آنها را نشان خواهیم داد.
چگونه می توانم کمانِ پاهای پرانتزی را کاهش دهم؟
برای رفع زانوهای خمیده باید زانوهای خود را به یکدیگر نزدیک کنید که به آن اداکشن (adduction) می گویند. همچنین باید زانوهای خود را به عقب بچرخانید که به آن چرخش داخلی می گویند. (internal rotation). باسن برخی افراد به گونه ای ساخته شده است که پاهایشان را به سمت بیرون هل می دهد، که اصلاح این مشکل را حتی سخت تر می کند. پس باید تمرین باسن خاصی را روی آن اجرا کنید. (تمرینات زیر).
دلایل ایجاد پاهای پرانتزی چیست؟
برخی از نوزادان با پاهای کمانی به دنیا می آیند، زیرا پاهای نرم آنها چند ماهی در فضای کوچک رحم جمع میشود.
هنگامی که کودک در حال یادگیری راه رفتن است، گاهی اوقات این حالت کمانی می تواند کمی افزایش یابد، اما باید بهتر شود. اگر کودک شما در سنین پایینتر راه رفتن را شروع کرد، پاهای کمانی واضحتری خواهد داشت. اما این وضعیت معمولاً تا زمانی که کودک سه یا چهار ساله شود از بین می رود.
علل دیگر پای پرانتزی عبارتند از:
- بیماری بلانت : بیماری بلانت زمانی اتفاق میافتد که صفحات رشد اطراف زانو کند میشوند یا دیگر استخوان جدید نمی سازد. در حالی که صفحات رشد نزدیک به بیرون زانو به طور طبیعی به رشد خود ادامه میدهند. بیماری بلانت ممکن است بین تولد تا ۳ سالگی اتفاق بیفتد و معمولاً در هر دو زانو رخ میدهد. بیماری بلانت، نوجوانان وکودکان بالای ۱۰ سال را تحت تاثیر قرار می دهد. و احتمال دارد فقط یک زانو را درگیر کند.
- راشیتیسم : یا نرمی استخوان یک بیماری استخوانی است که به دلیل کمبود کلسیم، فسفر یا ویتامین D ایجاد میشود که همگی برای رشد استخوانهای قوی لازم هستند. ابتلا به راشیتیسم در یک کشور توسعه یافته به ندرت اتفاق می افتد. زیرا بسیاری از محصولات غذایی با ویتامین D غنی شده اند، اما این بیماری می تواند توسط یک مشکل ژنتیکی نیز ایجاد شود که مانع از جذب مناسب ویتامین D می شود.
- آسیب یا عفونت زانو
- برای افرادی که مستعد بیشتر شدن زاویه بین زانوها هستند، نحوه نشستن و راه رفتن بسیار مهم است. افرادی که عادت دارند ساعتهای زیادی پشت میز کار خود بنشینند، در حالیکه ران ها را به بیرون و زانوها را بسیار از یکدبگر فاصله داده اند، بیشتر در معرض اختلالات ناشی از پای پرانتزی قرار می گیرند.
علائم ایجاد پای پرانتزی چیست؟
وقتی پاهای پرانتزی به سمت بیرون خم یا کمانی شده اند، حتی زمانی که پاها و مچ پاها در کنار هم قرار دارند. معمولاً یک فضای خالی بین ساق پا و زانو وجود دارد.
سایر علائم پای پرانتزی عبارتند از :
- عدم تعادل در زانوها
- کاهش حرکات لگن
- درد زانو یا لگن
پای پرانتزی چطور تشخیص داده میشود؟
هنگام تشخیص اختلال در ساق پا، پزشک شما سابقه کودکی شما را بررسی می کند، معاینه فیزیکی انجام می دهد و از استخوان های ساق پا از لگن تا مچ پا عکسبرداری با اشعه ایکس را تجویز می کند.
هر چه زودتر بدشکلی ساق پا تشخیص داده شود، بهتر است. بزرگسالانی که بدشکلی ساق پا در آنها در کودکی تشخیص داده نشده است، اغلب به التهاب مفاصل زانو مبتلا میشوند و کسانی که سالها با پاهای کمانی یا پرانتزی زندگی کردهاند ممکن است درد و نامتعادل بودن ساق پا را تجربه کنند.
داشتن پای پرانتزی برای نوزادان و کودکان طبیعی است، اما اگر کودک شما بیش از سه سالگی این بیماری را داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است کودک دچار تغییر شکل ساق پا شود. پاهای کمانی در سنین پایین باعث درد یا ناراحتی نمی شود و توانایی کودک را برای راه رفتن، خزیدن یا دویدن، محدود نمی کند.
درمان قطعی پاهای کمانی چیست؟
درمان توصیه شده برای پاهای پرانتزی به علت زمینه ای این بیماری بستگی دارد و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آرتوز یا بریس پا
- عمل جراحي
- درمان غدد درون ریز
کودک مبتلا به بیماری بلانت معمولاً یا با بریس پا یا با جراحی درمان می شود. بریس مورد استفاده، آرتوز اصلاح شده برای زانو- مچ پا – کف پا (KAFO) نامیده می شود و باید هم در روز و هم در شب استفاده شود. با آزاد کردن فشار در زانو موجب میشود تا پای کودک شما رشدی طبیعی داشته باشد.
آیا ورزش برای پاهای پرانتزی ، آن را اصلاح می کند؟
تمرینات ورزشی می تواند به اصلاح پای پرانتزی کمک کند. نشان داده شده است که تمرینات برای کشش عضلات ران و ران و تقویت عضلات لگن ، می تواند کمان پاها را کاهش دهد. برخی از این حرکات ورزشی که میتواند به بهبود ژنوواروم کمک کند را در ورزش های زیر گردآوری کرده ایم:
ورزش برای پای پرانتزی با تصاویر متحرک
۱. کشش باسن - Glute Stretch
- گاهی اوقات سفت بودن باسن، می تواند باعث کشش لگن به سمت بیرون شود. که خود می تواند پاها را بیشتر به سمت بیرون براند. بنابراین این حرکت کششی می تواند از فاصله بیشتر پاها در این حالت جلوگیری کند.
- فشار حاصل از این کشش را بر پشت ران پای چپ احساس خواهید کرد.
- این حرکت را برای پای دیگر نیز اجرا کنید تا کشش بر پشت هر دو پا اعمال شود.
این حرکت را ۳ بار برای هر دو پا و به مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید.
۲. اداکتور با توپ - Adductors With Ball
- یک توپ ورزشی (توپ فوتبال، والیبال، فیتنس و …) را داخل ران و کمی بالاتر از زانوهای خود قرار دهید.
- کمر خود را صاف نگه دارید و سپس به سمت پایین خم شوید.
- نکته مهم : در همه مراحل این حرکت، زانوها را به سمت داخل فشار دهید و به بالا برگردید.
۳. هیپ اداکتور (لگن) دراز کش - Side Lying Hip Adductor
- ادداکتور در این حرکت، به معنای نزدیک کردن پاها به یکدیگر است. بر خلاف ابداکتور که پاها را از یکدیگر دور می کند.
- در این حرکت ورزشی برای کاهش انحنای پای پرانتزی، هم میتوانید یکی از پاها را جلوی پای دیگر قرار دهید و هم آن را پشت پای دیگر بگذارید.
- سر خود را یا روی بالش قرار دهید و یا به وسیله یکی از دستها از آن محافظت کنید.
- لازم نیست پای زیری را خیلی بالا ببرید. زیرا در این صورت چرخش مطلوبی در الگن خود نخواهید داشت. در همین دامنه کم، کافی و صحیح است.
۴. کِلَم شل معکوس (حرکت صدف معکوس )؛ Reverse Clamshell
- هدف این حرکت نزدیک کردن زانوها به یکدیگر است.
- سر خود را روی بالش بگذارید و بالاتنه تا باسن در یک راستا قرار داشته باشند.
- حین اجرای حرکت، لگن خود را به اطراف تکان ندهید.
- بر خلاف حرکت کلم شل معمولی که در آن پاها را فاصله می دادید، در اینجا زانوها به یکدیگر می چسبند. تنها ساق یکی از پاها حرکت می کند.
- لگن خود را به اطراف حرکت ندهید. زیرا با اجرای صحیح این حرکت، لگن به اندازه کافی چرخش به سمت داخل خواهد داشت.
- پس از گذشت چند جلسه از این تمرین ورزشی برای اصلاح پای پرانتزی، می توانید از کش پیلاتس هم استفاده کنید.
- فشار ناشی از این حرکت را باید بتوانید در بالای لگن خود (کنار باسن) احساس کنید.
- این حرکت را برای هر دو پا انجام دهید.
۵. ورزش برای پای پرانتزی (مفاصل مچ پا - Dorsi Flexors)
- این حرکت را هم می توانید روی زمین و هم روی تخت خود انجام دهید.
- کش پیلاتس را روی پای خود قرار دهید و با هر دو دست از هر دو طرف آن را به پایین بکشید.
- این حرکت، کمک میکند تا از نوک انگشتان تا زانوها در یک امتداد قرار بگیرند.
- اگر کش در دسترس ندارید یا انجام این حرکت برایتان کمی دشوار است، بدون کش هم میتواند حرکت مفیدی برای اصلاح پای پرانتزی باشد.
۶. چرخش داخلی لگن - Seated Hip Internal Rotation
- در این حرکت، تنها زانوها را به داخل و بیرون حرکت می دهیم. نه کل ران و پاها.
- کشش را در قسمت داخلی ران و لگن احساس خواهید کرد.
- برای شروع این تمرین، از یک کشش سبک استفاده کنید و یا حتی می توانید آن را بدون کشش اجرا کنید.
۷. حرکت کششی تقویت لگن برای پای پرانتزی - Hip Strengthening
- در این حرکت با استفاده از حرکت بالاتنه، فشار و کشش را در زیر باسن خود احساس خواهید کرد.
- بالاتنه خود را صاف نگه دارید.
- پس از خم کردن بالاتنه به سمت پاها، ۳۰ ثانیه در این حالت باقی بمانید.
- برای هر دو پا اجرا کنید.