چرا لاغر نمیشم؟ ۱۴ دلیل لاغر نشدن در خانمها
- آخرین به روز رسانی : ۱۱ خرداد , ۱۳۹۹
مدتی است که رژیم غذایی خود را عوض کرده اید. به باشگاه می روید یا ورزش های گروهی انجام می دهید. اما همچنان اضافه وزن دارید و لاغر نشده اید. حتی شاید کمی وزن کم کرده اید اما بعد از مدتی دوباره همان آش و همان کاسه. در این صورت ممکن است به دنبال دلیل لاغر نشدن خود باشید و سوالی که از خود می پرسید این است ” پس چرا لاغر نمیشم” ؟
مهم ترین موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید آن است که شما تصمیم گرفته اید در درجه اول سالم باشید. چنانچه نوع یا میزان ورزش یا رژیم غذایی شما یا هر علت دیگری مانعی برای سلامت شما شود، باید آن را شناسایی کنید و در لیست اصلاحات خود قرار دهید.
ممکن است برای لاغر نشدن دلایل زیادی وجود داشته باشد اما ما در این مقاله سعی کرده ایم راجع به ۱۴ دلیل مهم و رایج برای اینکه چرا تاکنون لاغر نشده اید، صحبت کنیم.
۱- ورزش بیش از اندازه
شاید شما هم مدتی است که ورزش کردن را شروع کرده باشید. به طور مستمر به باشگاه می روید و نتایج شگرف ناشی از داشتن تحرک و انگیزه برای سلامتی و لاغر شدن را تجربه می کنید. پس از مدتی متوجه آب شدن چربی ها و فیت شدن بدن می شوید. انرژی شما در روز چند برابر شده احساس می کنید قدرت در دستان شماست و به زندگی با دید مثبت می نگرید.
در نتیجه ممکن است با خود بیاندیشید برای آنکه زودتر به نتیجه برسم و لاغرتر و خوش تیپ تر شوم، چرا بیشتر و سنگین تر ورزش نکنم؟ اگر ۳ روز در هفته به باشگاه می روم چرا آن را به ۶ روز افزایش ندهم؟ اگر ۱ ساعت ورزش در روز باعث این همه انرژی و نشاط می شود و مرا لاغرتر می کند، ۲ یا ۳ ساعت کالری سوزی چقدر بیشتر روی لاغری و فرم بدنم تاثیر می گذارد؟
اما حقیقت چیز دیگری است، متاسفانه با این روش نمی توان از ورزش کردن نتیجه دلخواه گرفت. حتی با ادامه دادن به همچین برنامه ای، نتیجه کاملا برعکس بوده و در نهایت منجر به یکنواختی و دلزدگی از ورزش و حتی اضافه وزن خواهد شد.
هنگامی که بیش از حد تمرینات ورزشی انجام می دهید علاوه بر جسم، فشار زیادی به سیستم عصبی خود وارد می کنید. در این حالت بدن خود را ناخواسته در موقعیتی قرار می دهید که مدام در حال آزادسازی هورمون های استرس زا می شود. وقتی که به بدن اجازه استراحت را درست در زمانهایی که به آن نیاز دارد، نمی دهید به بافت ها و اندام های بدن خود به شدت آسیب می زنید و این یکی از دلایل مهم لاغر نشدن شماست.
ورزش بیش از اندازه علاوه بر تخریب ماهیچه ها و مفاصل، سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و شما را بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی و یا ابتلا به سایر بیماری ها قرار می دهد. با ترک سندروم ورزش بیش از حد قادر خواهید بود بدون خطر لاغر شوید.
به بدن خود اجازه دهید در زمانهایی که بدان نیاز دارد، استراحت کند تا ماهیچه ها بتوانند برای دور جدید تمرینات ورزشی تجدید قوا کنند. در این صورت روند لاغر شدن سریعتر و سالمتر اتفاق خواهد افتاد.
۲- نداشتن خواب کافی
وقتی خواب کافی و به موقع نداشته باشید چه اتفاقی می افتد؟
اگر نتوانید به اندازه کافی بخوابید، بدن شما با خود فکر می کند” حتما یک اتفاق ناگواری براش رخ داده در غیر این صورت چرا نباید بتونه بخوابه! “. همین فکر باعث افزایش سطح هورمون های استرس زا شده و با ادامه این شیوه، به مرور زمان همه قسمتهای بدن دچار اختلال می شود. بعلاوه افزایش این هورمون ها، فرایند کاهش وزن را دشوارتر کرده، سوخت و ساز بدن را کاهش می دهد.
با توجه به صحبت های فوق، با ادامه افراط در انجام تمرینات ورزشی و نداشتن خواب خوب و کافی می توانید مطمئن باشید که برای همیشه با دنیای لاغری و فیت شدن خداحافظی خواهید کرد.
۷ یا ۸ ساعت خواب در شبانه روز را به عنوان یک قانون و یک باید و به عنوان یک سبک زندگی، به طور جدی و مستمر اجرا کنید.
توصیه هایی برای داشتن خواب خوب و کافی
شب هنگام و به وقت خواب از وسایل الکترونیکی با نور آبی مانند موبایل، لپ تاپ و … استفاده نکنید، زیرا تولید هورمون ملاتونین که باعث تنظیم چرخه خواب در بدن است، را کاهش داده و پروسه خواب را به تعویق می اندازد. همچنین از مصرف قهوه در شب یا قبل از خواب خودداری کنید.
به هنگام خواب، اتاق خود را تاریک کنید. بدن را در وضعیت ریلکسیشن قرار دهید و بدانید اکنون زمان مناسبی برای فکر کردن به مشکلاتتان نیست. راه حل مشکلات روزمره به موقع و به هنگام آرام شدن ذهن به سراغ مان می آیند. با داشتن خواب خوب و کافی در این لحظه، بزرگترین کمک را به اهداف خود خواهیم کرد. ضمن آنکه پروژه لاغر شدن، با داشتن خواب کافی و در این لحظه کلید می خورد.
۳- کم غذا خوردن
شاید عنوان فوق کمی گیج کننده به نظر بیاید. شاید بپرسید مگر برای لاغر شدن نباید کمتر غذا خورد؟!
به چربی های بدن خود به عنوان منبع سوخت ذخیره شده نگاه کنید. به هنگام مواجه شدن با شرایط بحرانی و استرس زا، این منبع ذخیره، تجزیه شده و به عنوان انرژی در بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
هنگامی که منبع دریافت کالری در بدن خود را محدود می کنید، بدن شما تصور می کند شما دچار کمبود یا نوعی قحطی هستید زیرا در غیر این صورت به بدن غذا می رساندید. در نتیجه نقش چربی های ذخیره شده در بدن پر رنگ تر می شود و اگر به اندازه کافی غذا نخورید، سوخت و ساز بدن روند کاهشی پیدا می کند. زیرا بدن نمی خواهد همین مقدار اندک ذخیره انرژی را از دست دهد. در این میان دیگر لاغر شدن اولویت بدن شما نیست.
با این وجود، تمرینات ورزشی هر روزه در باشگاه را نیز به لیست لاغر شدن خود بیافزایید و نتیجه چه خواهد بود؟
در این صورت بدن، پروسه لاغر شدن شما را به تعویق می اندازد زیرا در حال حاضر تمام توان خود را باید صرف نگه داشتن اندک انرژی باقیمانده درون خود کند. این درست همان جایی است که انواع آسیب های جسمی و بیماریهای روحی روانی میتواند در شما نفوذ کند.
به خود اجازه دهید تا به موقع و سالم غذا بخورید. بدن شما در صورت داشتن تغذیه سالم و کافی می تواند سریعتر و راحت تر لاغر شود.
۴- نداشتن عضلات کافی در بدن
در این جا منظور ما، ساختن عضلاتی مانند بدنسازان حرفه ای نیست. اما داشتن عضله در بدن می تواند به سریعتر لاغر شدن شما کمک کند.
چنانچه ورزش های کاردیو را با وزنه زدن ترکیب کنید بهترین نتیجه برای کاهش وزنتان رقم می خورد. در این صورت حتی تا ساعتها پس از وزنه زدن و یا استفاده از دستگاههای ورزشی در باشگاه های بدنسازی، بدن چربی سوزی را ادامه می دهد.
چنانچه تنها به ورزشهای کاردیو مانند پیاده روی، دویدن و … بپردازید، حجم ماهیچه ها نیز همراه با چربی ها کاهش پیدا می کند. به عبارت دیگر بدن عضله از دست می دهد.
عضلات باعث می شوند تا قدرت بدن برای سوزاندن کالری افزایش یابد. هر چه عضلات بیشتری داشته باشید سوخت و ساز بدن و در نتیجه چربی سوزی سریعتر اتفاق می افتد. زمانهایی که نشسته اید، حتی هنگام خواب هم پروسه لاغر شدن شما ادامه می یابد و بدن در حال سوزاندن کالری می باشد.
۵- نرسیدن پروتئین کافی به بدن
خاصیت پروتئین ها تنها برای ساختن عضله نیست. آنها مزایای زیادی در بدن دارند. از تنظیم هورمون ها گرفته تا ساخت بافت ها و نسوج در بدن کارایی دارند.
تنها مصرف پروتئین ها در یک روز می تواند باعث سوزاندن ۸۰ تا ۱۰۰ کالری شود. این مزیت فوق العاده ای محسوب می شود. زیرا شما دیگر به خوردن غذاهایی با چند صد کالری نیازی ندارید و سوزاندن پروتئین خالص کار دشواری نیست.
پروتئین ها علاوه بر پر کردن معده با مواد مغذی و مفید باعث می شوند تا به ندرت احساس گرسنگی کنید زیرا این قدرت را دارند که سطح قند خون بدن را متعادل نگاه دارند. به همین دلیل دیگر مجبور به خوردن کربوهیدرات ها یا غذاهای دارای شیرین کننده های مصنوعی که هضم آنها زمان بر بوده و موجب افزایش وزن می شوند، نیستید. همچنین پروتئین ها دارای کالری کمی هستند و برای لاغر شدن، وعده های غذایی مفید و مناسبی هستند.
توصیه می کنیم پروتئین ها را در وعده غذایی صبحانه جای دهید. در این صورت در طی روز کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد و به ندرت به سمت میان وعده های ناسالم دارای چربی و شکر که منبع اصلی لاغر نشدن تان است، خواهید رفت.
۶- پرخوری و خوردن غذاهای ناسالم
اگر نسبت به لاغر شدن خود به اندازه کافی جدی بوده اید، تا حالا باید نسبت به مقدار مواد غذایی و میزان کالری دریافتی خود هوشیار تر شده باشید. کل پروسه شمارش کالری در بدن کمی پیچیده است و نمی توان به آسانی آن را محاسبه کرد. همچنین همه کالری ها با هم برابر نیستند. به عنوان مثال ۱۰۰ کالری گردو نسبت به ۱۰۰ کالری نوشابه در بدن رفتار متفاوتی را از خود نشان می دهد.
اما مهم است که آگاهی داشته باشید چقدر غذا می خورید، زیرا دانستن میزان کالری مصرفی تان در طی یک روز ممکن است شما را شگفت زده سازد.
اولین نکته مهم برای لاغر شدن، قطع مصرف نوشیدنی های ناسالم است. نوشیدنی هایی چون نوشابه، آب میوه های پر از شکر، نوشیدنی های ورزشی و انرژی زا و … موانع سر راه کاهش وزن شما هستند. این نوشیدنی ها به سرعت وارد بدن می شوند و از آنجا که ارزش غذایی ندارند به همان سرعت نیز شما را گرسنه می کنند و بر میزان چربی ها ی بدن می افزایند. شما ۱۰۰ کالری مصرف کرده اید بدون اینکه بدانید در این مواد هیچ نوع پروتئین و فیبری وجود ندارد که بتواند شما را سیر نگاه دارد و به لاغر شدن تان کمک کند.
از آنجا که این نوشیدنی ها سرشار از شیرین کننده های مضر و مصنوعی هستند، می توانند به سرعت قند خون شما را پایین آورند. و این درست همان جایی است که به خوردن کربوهیدرات های تصفیه شده و پر از شکر بیشتر احساس نیاز می کنید. این نوع غذاها هستند که باعث می شوند تا از خود بپرسید چرا لاغر نمی شوم.
از این پس در حق خود لطف کنید و آن نوشیدنی ها را به آب تبدیل كنید.
بادام را به عنوان مثال در نظر بگیرید. بادام یک میان وعده سالم و مغذی است. خوردن یک فنجان بادام حدود ۵۳۰ کالری دارد. این مقدار انرژی معادل خوردن ۲۰۰ گرم بستنی و یک قوطی نوشابه کوکاکولا است.
انتخاب های آگاهانه و منطقی در نوع و میزان مواد غذایی، علاوه بر لاغر شدن می تواند کمک بزرگی برای سلامتی خود و اطرافیان مان باشد.
۷ – نوشیدن آب به مقدار کم
نوشیدن ۴ تا ۸ لیوان آب در روز به کاهش وزن کمک فراوانی می کند. آب کالری ندارد بنابراین معده را پر می کند بدون آنکه به وزن شما اضافه کند. در نتیجه مانع پر کردن معده با هل و هوله و نوشیدنی های مضر می شود. همچنین در شفاف شدن و درخشیدن پوست نقش موثری دارد. همچنین نوشیدن آب در میزان متابولیسم بدن تاثیر می گذارد. تحقیقات نشان می دهد نوشیدن ۴ لیوان آب در روز تا ۳۰% به افزایش سوخت و ساز بدن و در نتیجه به لاغر شدن کمک می کند.
۸- قبل از خواب غذا خوردن
شب هنگام و دیر وقت غذا خوردن می تواند تعادل را در برنامه غذایی شما بهم زند. غذا خوردن قبل از خواب دمای بدن، سطح قند خون و انسولین را افزایش می دهد. در نتیجه شرایط برای سوزاندن چربی ها و در نتیجه لاغر شدن دشوارتر می شود. با توجه به این موضوع سعی کنید حداقل ۳ ساعت زودتر از زمان خواب خود غذا بخورید.
پس از خوردن شام، مراقب مقدار مصرف تنقلات و هل و هوله ها بخصوص موقع تماشای فیلم و یا کار با کامپیوتر باشید. گاهی بدون اینکه حواستان باشد کالری زیادی مصرف می کنید. چربی ها و کربوهیدراتهای مضری مانند بستنی یا چیپس که در انتهای شب به بدن می رسانید برای بدن مضر و سنگین بوده هضم آنها زمان زیادی به طول می انجامد.
این مورد هم ممکن است یکی از دلایل مهم لاغر نشدن شما و اختلال در برنامه کاهش وزنتان باشد که با هوشیاری و کنترل نوع و میزان غذاها، می توانید آن را اصلاح کنید.
۹- داشتن استرس و تنش بیش از حد
همانطور که می دانید در دنیای پیچیده امروز، داشتن کمی نگرانی و استرس در زندگی، نه تنها ضرری ندارد بلکه به پیشبرد اهداف مان کمک نیز می کند. اما وقتی این نگرانی یا استرس کم، تبدیل به وسواس فکری و تنش ۲۴ ساعته و با شدت بالا میشود، چه اتفاقی می افتد؟
در این صورت بدن به سمت غذاهای آماده دارای چربی و کربوهیدراتهای ناسالم می رود. طبیعت این مواد گول زننده به گونه ای است که بدن را نه تنها سیر نمی کنند بلکه هوس و تمایل شدید به مصرف دوباره آنها ایجاد می کنند. به تدریج مصرف آنها به یک عادت تبدیل می شود. در این صورت هر چقدر هم ورزش کنید و یا حتی در کنار آنها غذاهای سالم را نیز بگنجانید اثری از لاغری که نمی بینید هیچ، مدام به وزنتان اضافه می شود. حتی در زمانهایی که اصلا گرسنه نیستید نیز غذا می خورید.
با دانستن اینکه با افزایش استرس، تنها پروسه لاغر شدن خود را دشوارتر و پیچیده تر می کنید، هم اکنون تصمیم بگیرید و برای لاغر شدن و سالم ماندن بدن خود استرس را به حداقل برسانید.
۱۰- صبحانه نخوردن
یکی از دلایلی که احتمال لاغر نشدن شما را بالا می برد، صبحانه نخوردن است. هنگامی که شما صبحانه نمی خورید هر لحظه بر گرسنگی تان اضافه می شود بنابراین موقعی که فرصت غذا خوردن پیش آید، چه اتفاقی می افتد؟ بدن سعی می کند به شدت جبران کند. در این صورت ممکن است هر غذایی را که به دستتان می رسد بخورید. بدون اینکه به سالم بودن یا نبودن آن فکر کنید.
سعی کنید تا یک ساعت پس از بیدار شدن از خواب، غذا بخورید. یک صبحانه مقوی شامل فیبر و پروتئین ها کمک می کند تا برای مدت زمان بیشتری معده شما پر بماند و احساس گرسنگی نکنید.
حتی اگر زمان کافی برای خوردن صبحانه ندارید برای خود ساندویچ خانگی درست کنید و همیشه در کیف یا ماشین خود تنقلات و میوه به همراه داشته باشید. در این صورت حتی اگر ساعتها بیرون از خانه باشید نگران افزایش وزن خود نیستید. برنامه لاغری شما تا رسیدن به نتیجه دلخواه، موثر و کاربردی پیش خواهد رفت.
۱۱- مصرف کربوهیدراتهای ناسالم و بیش از اندازه
ممکن است از شنیدن و دانستن راجع به کربوهیدراتها خسته شده باشید. اما وقتی در پروسه لاغر شدن خود هیچ پیشرفتی نمی بینید، باید از آنها آگاه باشید.
اگر مشکلی در کم کردن وزن خود دارید و یا با دیابت نوع ۲ دست و پنجه نرم می کنید، بد نیست بدانید با کم کردن میزان کربوهیدراتها در برنامه غذایی خود می توانید سالمتر زندگی کنید. هر چند در این زمینه بهتر است با پزشک خود نیز مشورت کنید، اما اکثر کربوهیدرات هایی که مصرف می کنید به هیچ وجه مورد نیاز بدن نیست.
موادی چون نان سفید، آرد سفید، قند و شکر و غیره هیچ ارزش غذایی برای شما فراهم نمی کند، سطح قند خون بدن را بالا برده لاغر شدن را دشوارتر می سازد.
مصرف مقدار کمتری از کربوهیدراتها تاثیر مثبتی بر سطح کلسترول و اسیدهای چرب می گذارد. میزان قند خون را کنترل کرده و مستقیما موجب کاهش وزن می کردد.
کربوهیدراتهایی را که برای تمرینات ورزشی و باشگاهی خود مصرف می کنید می توانند برای افزایش انرژی عالی باشند. اما همواره به بهترین گزینه ها توجه کنید. موادی چون جو دو سر، برنج قهوه ای یا برنج با پوست، سیب زمینی شیرین و کینوا چند نمونه از این گزینه ها هستند.
۱۲- تعطیل کردن غذاهای مورد علاقه
اینکه به خود قول دهید غذاهای موردعلاقه خود را تا زمانی که وزن کم کنید، نخواهید خورد، نه تنها کمکی به برنامه لاغر شدن شما نمی کند. حتی ممکن است برعکس عمل کند. چرا؟
بر پایه تحقیق روانشناسان، هر چه سعی کنیم تا بیشتر به چیزی فکر نکنیم، بیشتر به آن فکر خواهیم کرد. هنگامی که ما غذای قدغن شده ای را می خوریم، ممکن است حتی راجع به آن عذاب وجدان داشته باشیم. آن را با لذت نخوریم و یا هنگام خوردن آن به خود بگوییم قرار است چند کیلو چاق شویم و …
به جای آن، سعی کنید هر از چند گاهی در برنامه کاهش وزن خود، غذاهایی که حتی چاق کننده اما مورد علاقه مان است، بگنجانید. در این صورت آنها را با لذت و بدون عذاب وجدان میل کنید. بهتر آن است تا گاهی از این غذاها را به اندازه کم و معقول در برنامه رژیمی خود بگنجانیم تا اینکه پس از چند ماه حجم زیادی از آنها را وارد بدن کنیم یا راجع به آن در خواب هم فکر کنیم!
۱۳- مصرف دارو
لازم است تا در پروسه لاغر شدن، میزان مصرف داروهای خود را با کمک پزشک کنترل کنید. برخی از قرص ها و داروهایی که در دوره بیماری مصرف می کنید باعث می شود تا کمی وزن اضافه کنید. به عنوان مثال، استروئیدها ( کورتون یا کورتیکوستروئید یا به اختصار استروئیدها نوعی چربی هستند که بدن از آنها در ساختن هورمون ها استفاده می کند. این مواد به صورت مصنوعی در داروها نیز مصرف می شوند و به عنوان داروهای کورتون دار نیز نامیده می شوند. )
آنها می توانند سطح متابولیسم بدن را تغییر دهند و شما را گرسنه کنند. ممکن است پرخوری کنید و آنها باعث به وجود آمدن چربی اضافی در شکم شوند. حتی آنتی هیستامین هایی که تب شما را پایین می آورند می توانند باعث افزایش وزن شوند. آنها ماده شیمیایی بدن را برای کنترل اشتها کاهش می دهند، بنابراین ممکن است کمتر عطسه کنید اما بیشتر غذا بخورید.
۱۴- کم کاری تیروئید
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است سر راه لاغر نشدن شما قرار گیرد عملکرد غده تیروئید است. انجمن تیروئید آمریکا (ATA)، تخمین زده است که حدود ۲۰ میلیون آمریکایی از مشکلات تیروئید رنج می برند و ۶۰% آنها حتی نمی دانند که چنین مشکلی دارند.
کم کاری تیروئید به وضعیتی گفته می شود که در آن غده تیروئید هورمون های کافی برای تجزیه غذا در بدن تولید نمی کند. همچنین ممکن است در این حالت بدن دچار نفخ و التهاب شود زیرا مقدار زیادی آب و نمک تولید می کند و همین امر می تواند منجر به اضافه وزن و یا به سختی لاغر شدن شود.
از طرف دیگر فعالیت بیش از حد این غده که به نام پرکاری تیروئید نیز معروف است، می تواند در افراد مختلف، متفاوت باشد. به عنوان مثال در بعضی از افراد می تواند منجر به لاغری شود، اما در افراد دیگر به دلیل افزایش اشتها باعث اضافه وزن شود.
با استفاده از آزمایش خون و مشورت با پزشک متخصص، وضعیت سلامت این غده در بدن تعیین می شود. تجویز داروهای خاص و رژیم غذایی مناسب، می تواند تا حدود زیادی مشکل اضافه وزن را برطرف کند.
سخن آخر
“چرا لاغر نمیشم؟” سوالی رایج که اغلب در سالن های زیبایی، باشگاه های ورزشی و در جمع دوستان و آشنایان پرسیده میشود.
شاید لازم است تا زمان بیشتری را به خواب و استراحت اختصاص دهید، مصرف غذاها و نوشیدنی های مضر یا انواع کربوهیدرات ها را کنترل کنید. همچنین در مصرف نوع و میزان داروها با پزشک خود مشورت کنید. در هر صورت باید دلیل یا دلایلی برای اینکه چرا لاغر نمی شوید وجود داشته باشد که بهتر است هر چه سریعتر آنها را بیابید.
منابع:
Lifehack.org
Webmd.com
psychologytoday.com