۱۱ کاری که سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند
- آخرین به روز رسانی : ۱۵ مرداد, ۱۳۹۹
مکانیزم دفاعی بدن نه با یک عضو بلکه به صورت سیستمی منسجم عمل می کند. برای عملکرد بهینه لازم است تا در کل مجموعه تعادل و هارمونی وجود داشته باشد. نتیجه تحقیقات نشان می دهد مجموعه ای از سن، رژیم غذایی، فعالیت های بدنی، سلامت روان و … همگی در قدرت سیستم ایمنی بدن تاثیر گذار است. در این مقاله قصد داریم به ۱۱ کاری که سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند بپردازیم.
۱- خواب ناکافی
نداشتن خواب کافی باعث می شود تا باکتری ها راحت تر اجازه ورود پیدا کنند در نتیجه سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند. همچنین زمان بیشتری طول می کشد تا بدن بهبود یابد. چرا؟
زیرا بدن شما نمی تواند به راحتی سلولهای دفاعی و پروتئینهای لازم که همان پادتن ها هستند را برای مبارزه با بیماری ها بسازد. بدن شما پروتئین مخصوصی را در بدن تولید می کنند که به سیستم ایمنی بدن کمک می کند. این پروتئین سایتوکاین (cytokine) نام دارد و تنها در هنگام خوابیدن تولید می شود.
۲- استرس و نگرانی
داشتن افکار مضطرب کننده سیستم ایمنی بدن را تنها ظرف مدت ۳۰ دقیقه ضعیف میکند. داشتن استرس مداوم باعث می شود تا عفونت ها یا تبخال های ویروسی مانند زونا ( shingle ) و هرپیز ( herpes )، آنفولانزا و سایر باکتری ها از سد دفاعی بدن عبور کنند. در نتیجه بدن به راحتی مستعد ابتلا به انواع بیماری ها می شود.
۳- کمبود ویتامین D
می دانیم ویتامین D ماده ای ضروری برای ساخت استخوان های محکم و داشتن سلولهای خونی سالم است. اما مهمتر از آن به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک می کند. ویتامین D در روغن ماهی، تخم مرغ، غذاهای غنی شده مانند شیر و غلات یافت می شود. اما مهمتر از همه آنها، استفاده از نور خورشید است.
در تابستان حداقل ۳ روز در هفته به مدت ۱۵ دقیقه تابش اشعه خورشید بر روی دستها، بازوها و صورت می تواند تا حدودی ویتامین D بدن را تامین کند. البته در زمستان به مقداری بیشتر از آن نیاز است.
۴- دارو درمانی
بیشتر داروهایی که برای درمان آلرژی، آرتروز، بیماری های پوستی و … به کار می روند حاوی مواد شیمیایی تحریک کننده و مضر برای سلامتی است. به خصوص داروهایی که حاوی کورتون هستند مانند دگزامتازون.
این ماده که به صورت قرص، قطره، آمپول و پماد مصرف می شود، سیستم ایمنی بدن را به شدت ضعیف میکند و میتواند باعث افزایش اشتها، چاقی و کم بنیه شدن فرد شود. همچنین باعث تحلیل رفتن عضلات و پوکی استخوان میشود.
بسیار مهم است تا علاوه بر افزایش سیستم ایمنی بدن، در درمان بیماری ها تا حد امکان از داروهای گیاهی و سنتی و استراحت کافی استفاده کنیم. چنانچه به دلایل خاصی مجبور به استفاده از داروهای شیمیایی شدیم حتما آگاهی کافی از مصرف و عوارض آنها داشته باشیم.
۵- مصرف بسیار کم سبزی، میوه و مغز دانه ها
مصرف میوه و سبزی تازه باعث افزایش گلبول های سفید خون و محکم شدن سد دفاعی بدن در برابر باکتری ها می شود. مغزدانه ها حاوی مقدار زیادی روی، بتاکاروتن، ویتامین A، C و E هستند که بدن برای قوی بودن به مقدار قابل توجهی از آنها نیاز دارد.
غذاهایی که از زمین می رویند حاوی فیبر هستند که درصد چربی در بدن را کاهش داده قدرت دفاعی بدن را افزایش می دهند. در نتیجه کمبود یا نبود آنها در رژیم غذایی، سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.
۶- مصرف چربی های ناسالم
چربی های ناسالم می تواند به ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن کمک کند. مصرف غذاهای دارای چربی ناسالم، بالانس گلبولهای سفید خون را از بین برده بدن را مستعد انواع بیماری ها می سازد. سعی کنید در رژیم غذایی خود گوشت و لبنیات کم چرب، غذاهای بدون شکر و با شیرینی طبیعی مصرف کنید.
چاق شدن، سیستم دفاعی بدن را در مبارزه با انواع بیماری ها بخصوص ذات الریه و بیماری های تنفسی ناتوان میسازد.
۷- زمان کمی را بیرون از خانه گذراندن
از قدیم الایام گفته اند هوای پاک و نور خورشید میکروب کش است.
گیاهان از خود ماده ای به نام فایتونساید (phytoncide ) تولید می کنند. شما این ماده را هنگام بیرون رفتن از خانه و عبور از کنار گلها و گیاهان به خصوص درختان چنار استنشاق می کنید. این ماده باعث ایجاد تعادل در نیمکره راست و چپ مغز شده بر احساس شادی و سرزندگی شما تاثیر میگذارد.
گرفتن انرژی حیاتی از طبیعت و هوای پاکیزه، افزایش روحیه و تاثیر مثبت آن در افزایش قوای دفاعی بدن بر کسی پوشیده نیست.
۸- سیگار کشیدن
نیکوتین موجود در سیگار، جویدن تنباکو و یا هر ماده دیگری از مشتقات آن می تواند قدرت سیستم ایمنی بدن را در مبارزه با بیماری ها به شدت کاهش دهد.
ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن ناشی از سیگار، خود را به شکل بیماری هایی چون ذات الریه، آسم، برونشیت، بیماری های مربوط به قلب و ریه و … نشان می دهد.
۹- غم و غصه
تحقیقات نشان می دهند غصه خوردن به خصوص در دراز مدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند. غم و غصه باعث ایجاد التهاب در بدن می شود. همچنین می تواند وضعیت ناخوشایند بدن را بدتر ساخته بیماری های جدیدی ایجاد کند. غم و غصه انرژی های حیاتی بدن را به تدریج از بین می برد و آن را در مقابل ساده ترین حملات ویروسی آسیب پذیر می سازد.
شکسته شدن قلب و غصه خوردن می تواند باعث افزایش فشار و لخته شدن خون گردد.
۱۰- نداشتن فعالیت بدنی
ورزش کردن و به طور کلی فعالیت های بدنی باعث میشود تا خون در همه قسمتهای بدن گردش یابد. همین امر کمک می کند تا سلولهای دفاعی بدن بتوانند به همه نقاط بدن دسترسی داشته باشند. در نتیجه به طرز موثرتری بتوانند با جرم و باکتری های مضر وارد شده، مبارزه کنند.
به همین دلیل بهتر است در برنامه روزانه خود حداقل ۳۰ دقیقه را به ورزش کردن اختصاص دهید. اگر امکان ورزش کردن ندارید پیاده روی کنید. اگر امکان پیاده روی ندارید ورزشهای کششی را در خانه و یا با استفاده از کش انجام دهید.
۱۱- منزوی بودن
بر پایه تحقیقات Steve Cole استاد دانشگاه UCLA آمریکا، تنهایی و عدم معاشرت اجتماعی در دراز مدت علاوه بر ایجاد افسردگی و کاهش اعتماد به نفس، سیستم ایمنی بدن را نیز به شدت ضعیف میکند.
پژوهش های دانشمندان نشان داده است قوای دفاعی بدن افراد منزوی به گونه ای متفاوت از سایرین عمل می کند. فعالیت بیش از حد گلبولهای سفید در بدن این افراد باعث ایجاد پف و التهاب در آنها می شود. این ورم و پف کردگی، واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت ها و باکتری های بدن است.
بدن انسان نمی تواند مقدار زیادی از التهاب را در مدت زمانی طولانی در خود نگاه دارد. در نتیجه خود را به صورت بیماری های مزمن، سرطان، افسردگی و … نشان می دهد.
از نظر روانشناسی ثابت شده است که احساس امنیتی که از دوستان و اطرافیان خود دریافت می کنیم می تواند قدرت ما را در مواجهه با شرایط سخت افزایش دهد. این خود میتواند سیستم ایمنی بدن را همانند سد دفاعی محکمی در برابر افکار منفی و نفوذ عوامل مخرب بیرونی، تقویت سازد.
منابع:
Npr.org
Webmd.com